IZLET: BARANJSKA PLANINARSKA OBILAZNICA, subota 16.3.2024.

Polazak: subota 16.3.2024. u 4 h s parkirališta sportske dvorane “Zeleni brijeg” u Sisku.
Prijava sudjelovanja za izlet uz akontaciju 30 eura (na bazi 35 sudionika) srijedom na sastanku Društva. Troškovi prijevoza ovise o broju prijavljenih sudionika.
Plan izleta: Do početne točke uspona u selu Popovac nedaleko Karanca, potrebno je oko 3 sata vožnje, te uz kraću pauzu za kavu na odmorištu kod Slavonskog Broda na Ininoj benzinskoj, dolazimo na odredište oko 7:30 h.
Sudionici pohoda okupljaju se kod Svetišta Marije Lurdske u Popovcu od 7:30 do 8 h kada krećemo na planinarsku stazu. Organizator PD Zanatlija iz Osijeka nudi obilazak dvije staze, a mi se pridružjemo obilasku prvog dijela Baranjske planinarske obilaznice od Svetišta do mjesta Kotlina u duljini 16 km za koju je predviđeno 6 sati hodanja s pauzama. Staza nije tehnički zahtjevna, već je primjerena svim dobnim skupinama, obzirom da se radi o ugodnoj šetnji kroz općine Popovac, Draž i Kneževi Vinogradi, padinama Banskog brda čiji je najviši vrh Kamenjak (243 m) kontrolna točka i Hrvatske planinarske obilaznice. S hrpta Banskog brda za dobre vidljivosti pruža se pogled prema Mađarskoj, Vojvodini (Sombor), Osijeku i Erdutu. Obilaskom prvog dijela obilaznice obići ćemo 9 kontrolnih točaka (KT1 – Svetište Marije Lurdske, KT2 – Zlatno brdo, KT3 – Pundrovačka dolina, KT4 – odašiljač Belje, KT5 – Večka dolina, KT6 – vrh Kamenjak, KT7 – Kaluđeri, KT8 – Jablani i KT9 – Babina stolica) od ukupno 16 kontrolnih točaka koje će se moći ovjeriti u Dnevniku BPO koja će se moći kupiti za 7 eura prilikom prijave.
Stotine hektara vinograda i šuma, polja kukuruza, žita i uljane repice atraktivni su elementi pejzaža Banskog brda koje lokalno stanovništvo zove i Planina. Tlo je plodno zbog debelih naslaga lesa prekrivenog crnicom, a staza je zanimljiva jer prolazi dubokim usjecima u tom pjeskovitom tlu, takozvanim surducima.
Pohod Baranjskom planinarskom obilaznicom jedan je od 150 izleta kojima Hrvatski planinarski savez obilježava 150 godina planinarstva u Hrvatskoj.
Nakon pohoda planira se posjet etno-selu Karanac, prepoznatljivom po tradicionalnim panonskim kućama koje su intenzivno građene u vrijeme austro-ugarske vladavine, a karakteriziraju ih dugi trijemovi i zidovi oslikani zanimljivim ornamentima. U sklopu poznatog restorana „Baranjska kuća“ u kojem se možemo okrijepiti uz domaću baranjsku kuhinju, otvorena je i „Ulica zaboravljenog vremena“ koja predstavlja tradicionalne obrte ovoga kraja.
Planirano vrijeme povratka oko 17 h.
Oprema: standardna planinarska uvjetovana vremenskim prilikama.
Hrana i piće iz ruksaka. Restoran u Karancu.
Organizatorica: Marina Dujmušić 098/9550 625

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Image15
Obavijesti

Vrh Hrvatske, 07.06.2014.

Kako je izlet HPD Siska na Dinaru propao, nas petero se, zajedno sa Novakovom grupom iz Željezničara, priključilo planinarskom društvu Lipa Sesvete i njihovom pohodu na „Vrh Hrvatske“.

CIJELI ČLANAK »
ISTRA 10
Obavijesti

Istra (6.06.2015)

Pitomi brežuljci prekriveni šumom i vinogradima, zelene doline ispresijecane potocima, slikoviti srednjovjekovni gradići smješteni na vrhu brežuljka opasani moćnim gradskim zidinama, simpatična sela sa kamenim kućama,

CIJELI ČLANAK »