IZLET: BARANJSKA PLANINARSKA OBILAZNICA, subota 16.3.2024.

Polazak: subota 16.3.2024. u 4 h s parkirališta sportske dvorane “Zeleni brijeg” u Sisku.
Prijava sudjelovanja za izlet uz akontaciju 30 eura (na bazi 35 sudionika) srijedom na sastanku Društva. Troškovi prijevoza ovise o broju prijavljenih sudionika.
Plan izleta: Do početne točke uspona u selu Popovac nedaleko Karanca, potrebno je oko 3 sata vožnje, te uz kraću pauzu za kavu na odmorištu kod Slavonskog Broda na Ininoj benzinskoj, dolazimo na odredište oko 7:30 h.
Sudionici pohoda okupljaju se kod Svetišta Marije Lurdske u Popovcu od 7:30 do 8 h kada krećemo na planinarsku stazu. Organizator PD Zanatlija iz Osijeka nudi obilazak dvije staze, a mi se pridružjemo obilasku prvog dijela Baranjske planinarske obilaznice od Svetišta do mjesta Kotlina u duljini 16 km za koju je predviđeno 6 sati hodanja s pauzama. Staza nije tehnički zahtjevna, već je primjerena svim dobnim skupinama, obzirom da se radi o ugodnoj šetnji kroz općine Popovac, Draž i Kneževi Vinogradi, padinama Banskog brda čiji je najviši vrh Kamenjak (243 m) kontrolna točka i Hrvatske planinarske obilaznice. S hrpta Banskog brda za dobre vidljivosti pruža se pogled prema Mađarskoj, Vojvodini (Sombor), Osijeku i Erdutu. Obilaskom prvog dijela obilaznice obići ćemo 9 kontrolnih točaka (KT1 – Svetište Marije Lurdske, KT2 – Zlatno brdo, KT3 – Pundrovačka dolina, KT4 – odašiljač Belje, KT5 – Večka dolina, KT6 – vrh Kamenjak, KT7 – Kaluđeri, KT8 – Jablani i KT9 – Babina stolica) od ukupno 16 kontrolnih točaka koje će se moći ovjeriti u Dnevniku BPO koja će se moći kupiti za 7 eura prilikom prijave.
Stotine hektara vinograda i šuma, polja kukuruza, žita i uljane repice atraktivni su elementi pejzaža Banskog brda koje lokalno stanovništvo zove i Planina. Tlo je plodno zbog debelih naslaga lesa prekrivenog crnicom, a staza je zanimljiva jer prolazi dubokim usjecima u tom pjeskovitom tlu, takozvanim surducima.
Pohod Baranjskom planinarskom obilaznicom jedan je od 150 izleta kojima Hrvatski planinarski savez obilježava 150 godina planinarstva u Hrvatskoj.
Nakon pohoda planira se posjet etno-selu Karanac, prepoznatljivom po tradicionalnim panonskim kućama koje su intenzivno građene u vrijeme austro-ugarske vladavine, a karakteriziraju ih dugi trijemovi i zidovi oslikani zanimljivim ornamentima. U sklopu poznatog restorana „Baranjska kuća“ u kojem se možemo okrijepiti uz domaću baranjsku kuhinju, otvorena je i „Ulica zaboravljenog vremena“ koja predstavlja tradicionalne obrte ovoga kraja.
Planirano vrijeme povratka oko 17 h.
Oprema: standardna planinarska uvjetovana vremenskim prilikama.
Hrana i piće iz ruksaka. Restoran u Karancu.
Organizatorica: Marina Dujmušić 098/9550 625

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti