Izlet KRK – BAŠKA subota 9. ožujka 2024.

Polazak: subota, 9. ožujka 2024. u 5.00 sati autobusom s parkirališta sportske dvorane Zeleni brijeg u Sisku.
Troškovi prijevoza ovise o broju prijavljenih.
PRIJAVA sudjelovanja za izlet uz akontaciju 22 € (na bazi 45 prijavljenih) srijedom u Društvu.
Plan izleta:
1. grupa: Baška – crkva Sv. Ivana – Hlam (tzv. Mjesečev put)
Staza nije zahtjevna, pogodna je gotovo za sve, a uspon traje 1:30.
2. grupa: Baška – rt Škuljica – uvala Bracol
Početak ove staze nalazi se kod pješčare Zarok i vodi oštro do prijevoja Vraca gdje se može uspeti vrh Bag ili nastaviti spust prema rtu Škuljica s osamljenim svjetionikom i pogledom na Velebit i otok Prvić. Staza dalje nastavlja preko uvale Vela draga do uvale Bracol. Povratak u Bašku je istim putem. Duljina staze je oko 12 km i potrebno je oko 4.5 sata aktivnog hoda.
Težina staza: srednje teško
3. grupa: Baška – Mjesečev plato – lokva Diviška – vrh Diviška
Iz Baške krećemo prema crkvici sv. Ivana odakle kreće „Šetnica do Mjeseca i nazad“ kroz borovu šumu prema vrhu Stražica. Izlazimo na Mjesečev plato i krećemo se po kamenoj goleti, a duž čitave pješačke staze susreću se interesantni suhozidi (gromače) i slikovite lokve – pojilišta za stoku, pastirski mrgari, specifično građeni zdenci, te mošune, sačuvani na krševitim zaravnima iznad Bašćanske doline. Staza u nastavku prolazi kroz prosjek (mali kanjon), a zatim uspinje do slikovite lokve Diviške (450 m) koja se nalazi na području posebnog ornitološkog rezervata Kuntrep. Slijedi uspon na vrh Diviška (471 m) koji nudi prekrasan pogled na Velebitski kanal, masiv Velebita, Senj te more i otoke. Staza je duga oko 12 km i potrebno je oko 5 h hoda, ali se može produžiti usponima na vrh Hlam (461 m) i Zakam, te je tada duga oko 15 km i potrebno je oko 6 sati aktivnog hoda.
Težina staze: srednje teška.
Povratak za Sisak oko 17 h.
Oprema: standardna planinarska, uvjetovana vremenskim prilikama (rezervna odjeća i obuća), planinarske cipele s vibram đonom, hrana i piće iz ruksaka.
Organizatorice: Tanja Drešar 091 794 7726; Suzana Stanković mob. 098 913 9113 i Marina Dujmušić 098 955 0625
Prijave isključivo na sastanku srijedom.
Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje kako ispunjava neophodne zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ispunjava tehničke uvjete, prihvaća plan izleta, izletu pristupa na vlastitu odgovornost, da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta i uputa vodiča. Voditelj izleta je dužan ne voditi osobe bez odgovarajuće opreme, kao ni osobe za koje smatra da nisu sposobne savladati očekivane napore.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

IMG 20170822 094213
Izleti

Medvednica – Ponikve (24. 10. 2021.)

Medvednica ili Zagrebačka gora izvor je brojnih planinarskih staza.

Ovaj put, posjetit ćemo njezin jugozapadni dio – staze oko livade Ponikve.

Livada je lako dostupna i smjestila na 500 m nadmorske visine. Stanište je četiri vrste zaštićenih orhideja, a presjecaju je i tri potoka. U njenoj blizini su smješteni Planinarski dom Glavica i poznata špilja Veternica.

CIJELI ČLANAK »