Na nemarkiranim stazama južnog dijela Ličke Plješivice

Naš vodič Geza dobro je proučio kartu, pa smo se i bez markacija  kretali bez imalo poteškoća. 

Elektronička staza počinje u Gubavčevu polju dvadeset km od Gračaca. Automobil smo ostavili u blizini sela Manojlovića ,gdje započinje uspon kroz šumu.

Na Pustom polju nalazi se izvor vode a staza jednim krakom nastavlja prema Orozovcu (1399m ), te produžuje na Lisac (1355m), a drugim krakom direktno na Lisac.Predio kojim smo se kretali je predivan.Veliko je zadovoljstvo  slobodno hodali stazama koje sami odabrate. Samo na malom djelu prolazili smo rijetkom šumom a najvećim djelom hrptom po otvorenim travnatim terenima sa širokim pogledima. Livade su pune cvijeća svih boja . Najviše su me oduševili kranjski ljiljani i prekrasne perunike.Na cijeloj stazi pratio nas je miris majčine dušici i vrijeska. Za uspon na Orozovac bilo na je potrebno oko 3 sata. Sa vrha se pružaju divni  pogledi prema dolini rijeke Une, Bosanskim planinama, vrhu Poštak, te Južnom Velebitu. Za povrat smo izabrali stazu kanjonom . Prespavali smo u šatorima na Gubavčevom polju.

16.06. uputili smo se preko Bruvna i Podurljaja na Urljaj. Staza nije markirana ali naš  vodič ponovno nije imao problema sa snalaženjem. Kao i prethodni dan dočekale su nas rascvjetale livade sa prekrasnim vidicima i rijetke šume. Do vrha nam je bilo  potrebno oko 2 sata i toliko  za povratak.  Sa vrha su lijepi pogledi na Kremen, Crnopac ,Velebit i Bosanske planine.

Ispod planine Urljaj  izvire rijeka Otuča. Na putu prema kući zaključili smo da se u ovaj kraj moramo vratiti što prije. Krenite i vi.  

Vesna Begić ,Damir Vlahov, Vesna Šprajc. 

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

IMGP1784
Obavijesti

Šatorina (30.8.2014)

30. kolovoz 2014. Subota je. Bilo je pravo čudo uhvatiti barem jedan sunčani, dan za planinarski izlet. Svi željni hodanja pomno smo cijeli taj tjedan do subote , pratili vremensku prognozu. Trud se isplatio. Izlet na najviši vrh srednjeg Velebita – Šatorinu (1622) bio je za mnoge nezaboravan.

CIJELI ČLANAK »
16707691 1219767604759363 837293317674429498 o
Obavijesti

Samoborsko gorje (11.2.2017.)

11. veljače 2017. realiziran izlet na Samoborsko gorje zimi-vrh Japetić (879 m) u suradnji s planinarima HPD Zrin Petrinja, ukupno 30 planinara. Organiziran autobusni prijevoz na relaciji Petrinja-Sisak-Samobor-Šoićeva kuća.

CIJELI ČLANAK »