Na nemarkiranim stazama južnog dijela Ličke Plješivice

Naš vodič Geza dobro je proučio kartu, pa smo se i bez markacija  kretali bez imalo poteškoća. 

Elektronička staza počinje u Gubavčevu polju dvadeset km od Gračaca. Automobil smo ostavili u blizini sela Manojlovića ,gdje započinje uspon kroz šumu.

Na Pustom polju nalazi se izvor vode a staza jednim krakom nastavlja prema Orozovcu (1399m ), te produžuje na Lisac (1355m), a drugim krakom direktno na Lisac.Predio kojim smo se kretali je predivan.Veliko je zadovoljstvo  slobodno hodali stazama koje sami odabrate. Samo na malom djelu prolazili smo rijetkom šumom a najvećim djelom hrptom po otvorenim travnatim terenima sa širokim pogledima. Livade su pune cvijeća svih boja . Najviše su me oduševili kranjski ljiljani i prekrasne perunike.Na cijeloj stazi pratio nas je miris majčine dušici i vrijeska. Za uspon na Orozovac bilo na je potrebno oko 3 sata. Sa vrha se pružaju divni  pogledi prema dolini rijeke Une, Bosanskim planinama, vrhu Poštak, te Južnom Velebitu. Za povrat smo izabrali stazu kanjonom . Prespavali smo u šatorima na Gubavčevom polju.

16.06. uputili smo se preko Bruvna i Podurljaja na Urljaj. Staza nije markirana ali naš  vodič ponovno nije imao problema sa snalaženjem. Kao i prethodni dan dočekale su nas rascvjetale livade sa prekrasnim vidicima i rijetke šume. Do vrha nam je bilo  potrebno oko 2 sata i toliko  za povratak.  Sa vrha su lijepi pogledi na Kremen, Crnopac ,Velebit i Bosanske planine.

Ispod planine Urljaj  izvire rijeka Otuča. Na putu prema kući zaključili smo da se u ovaj kraj moramo vratiti što prije. Krenite i vi.  

Vesna Begić ,Damir Vlahov, Vesna Šprajc. 

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

logo
Obavijesti

e-Skupština Društva

Dragi planinari,
pred nama je održavanje redovne skupštine Društva. Budući da se ona, zbog epidemioloških mjera, treba održati elektroničkim putem, trebamo vašu pomoć.
CIJELI ČLANAK »