Po biserima Srednjeg Velebita

Ipak  moram priznati  da posebno volim Srednji Velebit. Lijepo je Budakovo Brdo,Ljubičko Brdo,Visibaba, ali su svakako najatraktivniji Dabarski Kukovi. Kao niz bijelih ljepotana koji izviru iz okolnog zelenila, pružaju se u dužini od oko 10 km od Ljubičkog Brda do najvišeg Bačić Kuka.

13 planinara našeg društva odlučilo je  13.07.prohodati Dabarskim kukovima. Kombijem smo se dovezli do početka uspona na Kizu .Već sam početak staze je divan. Na toj stazi priroda je uložila maksimalni trud i oblikovala kamen u prava umjetnička djela.Zajedno smo hodali do Kize1320m) i uživali u pogledu sa vrha.

Nakon toga Silvio i Ksenija poveli su našu najmlađu trojicu planinara Darija, Gorana  i Jana na stazu preko Žutog Kuka (1180m) Širokog Kuka i Vranjeg Kuka (1121m)do planinarskog doma u Ravnom Dabru. Našim mladim planinarima ovim putem iskreno čestitamo. Ostali su se zadovoljili usponom na Vranji Kuk i Butinovaču (1127m) te spustom do planinarskog doma.

Uz česte odmore i fotografiranja bilo nam je potrebno oko 8 sati. U domu nas je dočekao uvijek raspoložen domar Mile. Uz dobru klopu i piće zaboravili smo na umor u nogama. Ujutro se jedan dio ekipe uputio prema Karlobagu, a troje planinara odlučilo je prija spusta u Karlobag  uživati u ljepoti Visibabe.

Vjerujem da smo svi nakon povratka kućama još dugo u mislima šetali i onim vrhovima na koje čovjek još nije stupio.

Gotovo da sam zaboravila napisati  da je organizator i vodič za ovaj prekrasan izlet bila školovana vodičica  Anica Šandrk.        

Vesna Šprajc

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti