Po biserima Srednjeg Velebita

Ipak  moram priznati  da posebno volim Srednji Velebit. Lijepo je Budakovo Brdo,Ljubičko Brdo,Visibaba, ali su svakako najatraktivniji Dabarski Kukovi. Kao niz bijelih ljepotana koji izviru iz okolnog zelenila, pružaju se u dužini od oko 10 km od Ljubičkog Brda do najvišeg Bačić Kuka.

13 planinara našeg društva odlučilo je  13.07.prohodati Dabarskim kukovima. Kombijem smo se dovezli do početka uspona na Kizu .Već sam početak staze je divan. Na toj stazi priroda je uložila maksimalni trud i oblikovala kamen u prava umjetnička djela.Zajedno smo hodali do Kize1320m) i uživali u pogledu sa vrha.

Nakon toga Silvio i Ksenija poveli su našu najmlađu trojicu planinara Darija, Gorana  i Jana na stazu preko Žutog Kuka (1180m) Širokog Kuka i Vranjeg Kuka (1121m)do planinarskog doma u Ravnom Dabru. Našim mladim planinarima ovim putem iskreno čestitamo. Ostali su se zadovoljili usponom na Vranji Kuk i Butinovaču (1127m) te spustom do planinarskog doma.

Uz česte odmore i fotografiranja bilo nam je potrebno oko 8 sati. U domu nas je dočekao uvijek raspoložen domar Mile. Uz dobru klopu i piće zaboravili smo na umor u nogama. Ujutro se jedan dio ekipe uputio prema Karlobagu, a troje planinara odlučilo je prija spusta u Karlobag  uživati u ljepoti Visibabe.

Vjerujem da smo svi nakon povratka kućama još dugo u mislima šetali i onim vrhovima na koje čovjek još nije stupio.

Gotovo da sam zaboravila napisati  da je organizator i vodič za ovaj prekrasan izlet bila školovana vodičica  Anica Šandrk.        

Vesna Šprajc

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Image03
Obavijesti

Prohodana Premužićka (24.-26.7.2014)

Devet planinara: Ivica zvani Šuco (organizator) i Anica ( vodiči), Marica, Lili, Slavko i Renata –  članovi HPD Sisak, Vlasta i Vlado – članovi HPD Zrin i Ivan –  član HPD Željezničar, uputilo se u osvajanje Premužićeve staze.

CIJELI ČLANAK »
Image01
Obavijesti

SIŠČANI I PETRINJCI U EKO AKCIJI

U subotu 26. travnja 2014. godine, grupa sisačkih planinara pridružila se planinarima HPD ZRIN-a u čišćenju i uređivanju planinarske staze od Tješnjaka prema Klinac gradu, od Tješnjaka do Oblaković verela i čišćenju otpada bačenog uz cestu prema Zelenoj dolini ( 15 planinara).


CIJELI ČLANAK »
Image20
Obavijesti

SVETA GERA ILI TRDINOV VRH, 6.3.2016.

Koju planinu posjetiti za vikend? Razmatralo je to nas nekoliko u srijedu poslije sastanka. Željeli smo hodati neku novu stazu i ići tamo gdje do sada nismo bili. Zamolili smo našu dragu i iskusnu planinarku Vesnu Poljak za prijedlog i odlučili se za Žumberačko gorje, ali sa slovenske strane.

CIJELI ČLANAK »