Tragom zbjega lovinačkog kraja

Šumskom cestom krećemo prema Lišćanim bunarma i planinarskom skloništu Dušice. Izlaskom iz šume na travnatu visoravan Dušice pogled na veličanstveno Sveto Brdo. Kratak predah. Travnata padina pruža meko utočište našim nogama, uspon postaje sve strmiji.Izlazimo na greben, pogledi nam dosežu do Tulovih greda, Karinskog i Novigradskog mora, Like okupane suncem. Na vrhu oblaci nas zarobili. Hladan vjetar raznosi ih i neprekidno donosi. U mlječnoj izmaglici slijedi povratak.Vraćamo se do polazišta. U mislima su mi svi hrabri stanovnici lovinačkog kraja koji su put prolazili i danju i noću spašavajući život. Domagoj nam predlaže nastavak puta starom cesto preko Tulovih greda do Jesenica.Cestu je trasirao Josip Kajetan Knežić od Obrovca do Malog Alana, u to doba granice Dalmacije i Hrvatske, a zatim i nastavak prema Sv.Roku. Cesta je otvorena 1832. godine.

Zastajemo kod kapelice bl. Alojzija Stepinca podignutoj na mjestu pogibije Damira Tomljanovića Gavrana, koji je poginuo 17.veljače 1994. godine. Nestvarnu ljepotu Tulovih greda obilježavaju spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima. Na 3-4 km od završetka asfalta nalazi se obnovljena kapela Sv. Frane koju su podigli graditelji ceste. Ljepota ceste nas oduševljava, otkriva nam se jedinstven pogled na Sjevernu Dalmaciju.

More nas dočekuje bistrinom i mirisom. Smještamo se u ugodnim apartmanima. Ljubazni domaćini ugađaju nam. Zajednička večera i druženje.A onda pjesma krene morskoj pučini, mjesecu, Velebitu….

Jutro okovano olovnim oblacima. I dok razmišljamo hoćemo li krenuti na Bojinac, počinje kiša. Planinarska srca složno odlučiše put Zadra. Obilazimo tvrđavu Ljubač, važnu mletačku obrambenu tvrđavu za vrijeme tursko-mletačkih ratova. Na vrhu poluotočića, 3,5 km sjeverozapadno od sela na strmoj hridi iznad mora (Rt Ljubljana), ostatci srednjovjekovnog utvrđenog grada (1205. spominje se kao “castrum jubae”), jedne od rezidencija vranskih templara, kasnije samostan benediktinki o čemu svjedoče ruševine zgrada i crkava, među njima templarske romaničke crkve sv. Marije iz 12./13. st

Kružna tura zadarskom povijesnom jezgrom sa vodičem Domagojem.Ponekad mi  pogled krene prema Velebitu.Olovna oblačna kapa ugnjezdila se u vrhovima od Vaganskog vrha do Svetog Brda. Bojinac nas čeka. I doći ćemo ……jednog dana.

A djelići naše povijesti i sadašnjosti .cesta Jozefina, Lovinac, Damir Tomljanović Gavran, tvrđava Ljubljana,Arsenal, morske orgulje, pozdrav suncu slažu se u našim srcima…..

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Nova 2014. u PK Oltari, Sj. Velebit 014
Obavijesti

Doček Nove 2014. u PK Oltari (29.12.2013. – 2.1.2014.)

Planinarska kuća Oltari je i ove zime bila topli dom 13 planinara HPD Sisak (među kojima je dvoje planinara iz Zaprešića, danas naših novih članova), koji su nastavili tradiciju dočeka Nove godine na Sjevernom Velebitu. Samo pravi zaljubljenici u planinu znaju zamijeniti komfor vlastitog doma, skromnom kućom u ovom idiličnom velebitskom selu.

CIJELI ČLANAK »
20180710 130719 naslovna
Obavijesti

Triglav (7. i 8.7.2018.)

Izlet koji se trebao održati 29.6./1.7., ipak je održan protekli vikend, 7./8.7. Budući da je odluka o održavanju donesena u srijedu na sastanku, izletu su se uz organizatora pridružila još dva planinara. Sve je bilo „ad-hoc“, pa tako i cjelokupni plan. 

CIJELI ČLANAK »