Sisački planinari na krstarenju

10.9. Ukrcavamo se na brod «Miki» kojim upravlja mladi kapetan Ante. Posadu još čine kuhar Andrej, konobar Josip i «mali od palube» Vjeko. Iz Krka krećemo na Cres gdje se i noćilo, ali na putu i prvo kupanje u uvali Turkul, koja je samo naša, jer drugih kupača na našim mjestima kupanja i nema.

11.9. Iz Cresa krećemo prema Valunu, posjećujemo župnu crkvu u kojoj se nalazi uzidana Valunska ploča, spomenik pismenosti iz 11. stoljeća. Taj dan planinari su odradili i svoju pješačku turu do naselja Lubenice, odakle se pruža pogled na jednu od petnaest svjetski najpoznatijih plaža.

12.9. Odlazak iz Cresa, put prema M. Lošinju, stajemo u Martinšćici i Osoru. U Lošinju još brojni turisti koriste rujanske dane za kupanje, sunčanje i večernju šetnju.

13.9. Nakon noćenja u Lošinju krećemo na Susak, otok pijeska, trstike i vinograda poznat po svojim pješčanim plažama i groblju koje dokazuje da su brojni iseljenici otoka u Ameriku, svoj vječni dom našli na rodnoj grudi. Odlazimo na Ilovik, gdje i noćimo.

14.9. Krećemo na Silbu koju nazivaju otokom pješaka, jer se ne koriste ni bicikli, koji su popularni na svim otocima. Prekrasne plaže, čisto more, ali turista je malo. Obilazimo Olib, zatim odlazimo na Pag gdje noćimo u mjestu Mandre, koje obilježavaju privatne kuće sa brojnim apartmanima.

15.9. Odlazak iz Mandre, plovimo prema Rabu uz Gajac i Novalju, zaustavljamo se na Lunu, opet kupanje na praznim plažama do kojih možete samo s morske strane. Dolazimo u Rab, poslije ručka planinarska ruta do vrha Kamenjak. Večer u Rabu je prekrasna, sve je otvoreno do kasnih sati iako je nedjelja, a i turisti su još brojni. Mnogi iz naše grupe oduševljeni su mjestom.

16.9. Sljedeće jutro plovimo prema Golom Otoku poznatom iz naše povijesti. Prizori ne oduševljavaju, jer pokazuju potpuni nemar prema tom mjestu, ali se na njega dovode brojni i domaći i strani turisti. Nakon toga slijedi put prema Krku, zaustavljanje u Zlatnoj uvali koja očarava plažom od bijelih oblutaka iznad koje se diže ogromna stijena kao da želi zaštititi tu prirodnu ljepotu i pokazati je samo nekima.

         Shvaćamo da se približavamo kraju našeg puta, na kojem je bilo prekrasnog druženja, šale, pjesama i plesa. Završavamo dan kapetanovom večerom, zdravicom i nezaobilaznim pršutom.

         Naše putovanje vjerojatno će najbolje zapamtiti naši suputnici Martin i Zvonko, koji su doživjeli da se brod vraćao po njih jer su zakasnili na ukrcavanje.

17.9. Nakon noćenja u Krku, čeka nas naš autobus i vraća u Sisak, sa žaljenjem da je sve završilo ali i s planom da se sljedeće godine ostvari i deveto krstarenje, tada srednjim Jadranom.

Za sisačke planinare, Blaženka Lukačić.

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti