Brodom prema Lonji (30.05.2015)

Zaista smo izabrali pravo vrijeme. Dan je bio lijep sunčan,a zbog jakih kiša koje su padale vodostaj je bio visok. Obale Save kupale su se u zelenilu, a zbog velike količine vode Sava je bila široka. Neki od naših putnika do sada nisu imao priliku vidjeti na takav način naš lijepi Sisak, ponosnu utvrdu Stari Grad i ušće Kupe u Savu. Posebno nam je drago da su nam se pridružili planinari iz PD Jelengrad iz Kutine, HPD Zrin iz Petrinje, HPD Pogledić iz Gline i HPD Sveti Duh iz Hrastovice. Nadamo se da ćemo ubuduće organizirati puno zajedničkih izleta.

S nama je plovio i naš dragi dugogodišnji planinar Andrija Kotenko kojeg je zvuk motora na rijeci vratio u mislima u djetinstvo kada je   sa obitelji velik dio vremena proveo ploveći po rijekama.

Od Kratečka do Čigoća stigli smo nasipom za oko 30 minuta . Šetnjom kroz selo za 15 minuta stigli smo do restorana „ Tradicije Čigoć gdje smo imali dogovoreni ručak. Šetnja kroz selo roda Čigoć uvijek je ugodna.Užitak je promatrati te lijepe stare kuće i rode na krovovima koje su dio tog sela. Sav taj prostor pruža posjetiocima mir i atmosferu davno minulog vremena. Na povratku na naš brod dio planinara posjetio je etnografsku zbirku obitelji Sučić. Zbirka je nastala čuvanjem obiteljskih predmeta, a posljednih 30 godina nadopunjavana je otkupima i darovnicama .Upisana je na listu kulturnih dobara Republike Hrvatske. U Sisak smo stigli u 18 sati.

Napominjemo da je ekološka sekcija našeg društva izlet organizirala povodom 1 lipnja dana rijeke Save. Kaže se da rijeke spajaju ljude i donose život, a u slučaju rijeke Save može se reći da ona spaja i narode.

Ekološka sekcija HPD Sisak

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

im02
Izleti

Grintovec (13/14.08.2016.)

Kamniško-Savinjske Alpe ime duguju gradiću Kamniku koji se nalazi u njihovom južnom podnožju te rijeci Savinji kojom su omeđene sa sjeverne strane. Gotovo pravilno, protežu se u smjeru istok-zapad s vrhovima iznad 2000 m.n.v. – Ojstrica, Planjava, Brana, Turska gora, Skuta, Grintovec, Jezerska i Kokrška Kočna.

Cilj našeg uspona je njihov najviši vrh – vrh Grintovec (2558 m.n.v.).

CIJELI ČLANAK »