Pećinski park Grabovača (24.05.2014.)

Na Grabovači se nalazi neprocjenjivo bogatstvo podzemnih krških oblika, čak 1/4 od ukupnog broja zaštićenih speleološlih objekata u Hrvatskoj. 

Sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava na prostorno ograničenom lokalitetu od svega 1,5 km2. Sastoji se od osam špilja i jedne jame od kojih su čak tri špilje na popisu zaštićenih nacionalnih geomorfoloških spomenika prirode: Samograd, Medina špilja, Amidžina špilja, Velika Kozarica, Mala Kozarica, Tabakuša, Slipica-Jama/Japaga, špilja pod Turskom kulom i špilja u Prvan selu.

Pećinski park “Grabovača” se nalazi u blizini važnih prometnih pravaca na državnoj cesti D-50 između Otočca i Gospića, u mjestu Perušić i u neposrednoj blizini autoceste Zagreb-Split (izlaz Perušić), 2,5 km od centra Perušića.

 PLAN PUTA

POLAZAK  autobusom ispred Željezničkog kolodvora u 5.00 sati

RELACIJA  Sisak -Glina-Krnjak, Plitvička Jezera, Korenica, Perušić 

Putem ćemo imati jednu pauzu od 20 min npr.oko 7 sati  za kavu i toalet.

Dolazak u Perušić planiran je u 10 sati.

Perušić –  živopisni gradić u Lici. Datira iz 11. st kada se zvao Vrhovina, Frankopani su izgradili utvrdu koju poklanjaju braći Perušić po kojima je utvrda dobila ime. U XVI stoljeću osvajaju ga Turci. Stari grad ili Turska Kula obići ćemo na stazi do Pećinskog parka Grabovača.

 U centru Perušića zadržavanje 30 min odakle krećemo s ruksacima prema Parku (2,5 km od centra) kamo stižemo oko 10,00 sati.

U pratnji stručnog vodiča posjetit ćemo špilju Samograd (240 m duga , osvijetljena i lako dostupna, cijelom dužinom uklesane stube u stijeni). Nakon obilaska špilje nastavljmo Poučnom stazom prema Vidikovcu (750 mnv ) gdje ćemo načiniti pauzu za ručak i uživati u pogledu na južni i srednji Velebit, kanjon rijeke Like, Gospić, Pazarišta. Završetak kružnog obilaska Parka planiran je u 15,00 sati.

Autobus nas čeka na parkiralištu ispred ulaza u Park, odmah krećemo ka Ziru. Pod Zir stižemo u 16 sati. Uspon traje 1 – 1,5 sati.

Povratak u nizinu oko 18,30 sati odakle nas autobus vozi kući.

POVRATAK u Sisak oko 22,5 sata

Ulaznica u Park 30,00 kn

OPREMA proljetna-zaštita od vjetra i hladnoće (slojevito), hrana iz ruksaka za 1 dan, tekućine 1,5 l

Informacije o izletu i prijava uz uplatu srijedom na sastanku u Društvu ili voditelju:

 Kontakt: Vlasta Kolar, 530 -016,   Mobtel: 091 886 19 17

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti