IZLET: KOZJAK IZNAD KAŠTELA, 14. i 15.10.2023.

Polazak: subota 14.10.2023. u 5 h s parkirališta sportske dvorane Zeleni brijeg.
Plan izleta: Uz predviđeno stajanje za kavu i toalet u trajanju 30 min, u Klis – grlo dolazimo oko 10 h, odakle krećemo nauspon prema crkvici Sv. Jure na Kozjaku (676 m) koji je kontrolna točka HPO-a. Sveti Jure je najviši vrh istočnog Kozjaka koji se dužinom od 16 km proteže od Kliškog lanca na istoku, koji ga dijeli od Mosora, i dalje u zapadnom smjeru do prijevoja Malačke na kojem se nalazi planinarski dom u kojem i noćimo.
Južna padina Kozjaka je vrlo strma i klisurasta, a sjeverni kameniti obronci postupno prelaze u valovitu visoravan Zagore. Planinarska staza vodi iz Klisa – grlo (373 m) grebenom Kozjaka, grubim terenom postupno se penjući prema vrhu Markezina greda (573 m), a potom se spuštamo do prijevoja između Markezine i Bobanove grede gdje ćemo putem naići na ostatke Ilirske utvrde (490 m). Dalje nastavljamo preko Bobanove grede podno vrha Umac (563 m) do crkvice Sv. Jurja koja je naš cilj. Uspon vodi krškim terenom, siparom i većim razlomljenim kamenjem rubom grebena pružajući pogled prema Klisu, Solinu i Splitu te otocima Braču i Šolti, kao i prema grebenu Kozjaka, Mosoru i Kamešnici u daljini. Stazom duljine oko 6,5 km svladavamo visinsku razlku od oko 600 m u trajanju od oko 3 i pol sata.
Crkva sv. Jurja podignuta je u srednjem vijeku na ostacima starokršćanskoga kompleksa, a prema pronađenim zapisima prema kojima knez Trpimir poklanja splitskom nadbiskupu crkvu Sv. Jurja na Putalju, koju je dao podići njegov prethodnik, knez Mislav. Nakon odmora na vrhu spuštamo se oko 2 i pol sata preko Crvenih greda prema selu Gornje Rupotine smještenom na periferiji Klisa, pa ulicama prema utvrdi Klis, podignutoj na stjenovitoj klisuri čije zidine se kaskadno uzdižu u tri pojasa te koje su izgrađene od vapnenačkih blokova. Utvrda je zaštićeno kulturno dobro, a prvi puta se spominje već u 5. stoljeću, premda svoju slavu ponajviše zaslužuje u vrijeme turskih ratova, kad se kapetan utvrde Petar Kružić sa svojim uskocima desetljećima odupirao pokušajima turskog osvajanja, sve dok utvrda nije 1537. godine pala u turske ruke. Dotad je Klis s bližim okružjem ostao jedinim slobodnim dijelom Hrvatskog Kraljevstva na jugu. Predviđa se vrijeme za obilazak utvrde (ulaznica 10 eura, radno vrijeme 8:30 – 20:30) ili šetnju gradom i odmor uz kavu. Nakon obilaska utvrde odlazimo u smještaj u planinarskom domu Malačka na Kozjaku. Budući planinarski dom neće biti opskrbljen jelom i pićem u vrijeme našeg boravka, može se dogovoriti odlazak na večeru u jedan od restorana u Klisu prije odlaska na smještaj.
Planinarski dom Malačka zidana je kuća smještena na samome prijevoju. Dom ima boravak, pet spavaonica s ukupno 57 ležaja, kuhinju, cisternu te sanitarni čvor, a oko doma je prostrana terasa s lijepim vidikom na Kaštelanski zaljev i Split.
Sljedeći dan krećemo iz planinarskog doma asfaltiranom cestom prema Kaštelima, a u jednom od zavoja skrećemo na protupožarnu cestu koja prati greben Kozjaka do planinarske kuće pod Koludrom. Do vrha grebena na kome se nalazi devastirano planinarsko sklonište Orlovo gnijezdo (598 m) može se doći strmom planinarskom stazom koja vodi siparom i kamenim terenom ili ferattom „Pod Koludrom“ koja je vrlo lijepa i strmo vodi kroz uski žljeb i kamene kuloare do vrha i potrebno je oko 90 min za njeno svladavanje. Izlaskom na greben krećemo se hrptom prema vrhu Biranj (631 m) koji je je kontrolna točka HPO-a i najviši je vrh zapadnog dijela Kozjaka. Malo zapadnije od vrha nalazi se kapela sv. Ivana koji se slavi kao zaštitnik Kaštel Lukšića. Nastavljamo blagi spust kroz makiju kamenim putem prema prijevoju Malačka (466 m). Ukupno vrijeme hoda je 4 do 5 sati.
Po dolasu u dom spremamo stvari i vozimo se prema Sisku. Putem možemo napraviti pauzu za ručak.
DAN 1
5:00 – 10:00 vožnja Sisak – Klis grlo
10:00 – 13:30 uspon na Kozjak – vrh Sv. Jure
13:30 – 14:30 odmor
14:30 – 17:00 spust u Klis
17:00 – 18:30 obilazak utvrde Klis ili odmor
18:30 – 19:30 večera
19:30 – 20:00 vožnja prema domu Malačka
DAN 2
8:00 – 14:00 kružna staza pl.dom Malačka – pl.kuća pod Koludrom – sklonište Orlovo gnijezdo – vrh Biranj – pl.dom Malačka
14:30 – 15:30 vožnja
15:30 – 16:30 ručak
16:30 – 20:00 vožnja
OPREMA: standardna planinarska uvjetovana vremenskim prilikama
PREHRANA (info): hrana i piće iz ruksaka, restoran, trgovine
TROŠAK IZLETA (info): 40 eura (akontacija za prijevoz na bazi 40 sudionika) + 12 eura noćenje u planinarskom domu Malačka
PRIJAVE: srijedom na sastanku Društva od 19 h ili na broj organizatora Marina Dujmušić 098/9550 625

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

05-SDC14823
Obavijesti

Idemo na Ivanščicu (05.05.2013.)

Oblačno jutro. Polazak u 7 sati minibusom na najvišu i najmarkantniju goru Hrvatskog Zagorja. Već na samom početku putovanja imali smo peh. Na izlasku iz Dužice dogodila se prometna nesreća. Pred nama kolona vozila i neznamo do kada će biti obustavljen promet, pa se vraćamo na put preko Martinske Vesi.

CIJELI ČLANAK »