Snowdonia (Wales) 29.04-01.05.2017.

Prvi maj, produženi vikend i Nacionalni park Snowdonia

Rano ujutro krećemo iz Londona prema Walesu, a na putu do tamo želimo posjetiti Pontcysyllte Aqueduct (najstariji i najduži plovni akvadukt u Velikoj Britaniji, izgrađen početkom 19 stoljeća). 

 

 

image00002

Nastavljamo zatim prema podnožju vrha Snowdon (1085 mnv), najvišeg vrha Nacionalnog parka Snowdonia te ujedno najvišeg vrha Walesa. Biramo vremenski kraći, ali strmiji uspon. Poslije dva i pol sata dolazimo na vrh preplavljen ljudima, gdje se uhvatio red za slikanje. Na sam vrh može se doći i vlakom. Tu je željezničko stajalište, kafić za okrijepu i toalet. Veoma turistički. Vidljivost s vrha je jako dobra, besprijekoran pogled za svih 360°. Vidi se Irsko more udaljeno 60-ak km. Kratka pauza za obrok i idemo nazad. Biramo duži put, oko 4 sata spusta s povremenim usponima.

Drugi dan želimo iznajmiti bicikle i probati mountain biking, ali nema slobodnih. Biramo na karti gdje dalje možemo ići hodati. Odlazimo u podnožje planinarske skupine Glyders. Taj dan se odlučujemo za laganiju turu na vrh Y Garn (947 mnv), dok se treći dan vertikalnom stranom penjemo na vrh Tryfan (917 mnv) kojeg krase dva monolita naziva Adam i Eva.

Vrijeme je prohladno i vjetrovito sva tri dana, no savršeno za hodanje, a sama priroda koja nas okružuje je pravi užitak.

Prvi put zajedno na planinarenje idem s prijateljem iz Engleske. Toliko je oduševljen mojim pričama o planinarenju kod nas da se raduje doći u posjetu.

Svjetlana VujasinNastavak galerije pogledajte ovdje: https://goo.gl/photos/on1shEMwN7v2apKS8


Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email