Raduša – Rama – Vran planina (28.-30.4.2018.)


ZANIMLJIVOSTI

Ramsko jezero je umjetno akumulacijsko jezero na rijeci Rami u Prozor-Rami, na sjeveru Hercegovine. Jezero je nastalo kao rezultat potapanja korita rijeke Rame 1968. godine. Ramsko jezero svrstava se u jedno od najljepših jezera u Evropi, svojom čistoćom i ljepotom idealno je za izletnike. Područje je ograničeno strmim vijencem planinskih masiva Raduše, Makljena, Ljubuše i Vrana. Slivno područje predstavlja sam početak Jadranskog slijeva, pa je voda koja dolazi u jezero izrazito čista i izvrsne kakvoće. Glavni vodni tok čini rijeka Rama, koja izvire iz dva snažna vrela jugozapadno od naselja Varvara.

Šćit je malo naselje, koje se do 1968. god. izdizalo iznad plodne i pitome kotline kroz koju je protjecala rijeka Rama s pritokama Buk i Krupić. Kada je spomenute godine novoizgrađeno akumulacijsko jezero potopilo velika područja Ramske doline Šćit je ostao na malom poluotočiću zajedno s franjevačkim samostanom i crkvom.

Raduša je planina koja predstavlja prirodnu granicu između Hercegovine i Bosne. Raduša ima specifičan tip planinske, alpske, klime s umjereno toplim ljetima, dok su zime hladne i bogate snijegom s višegodišnjim prosjekom od preko 80 cm, više od 120 dana. Najviši vrh planine je Idovac na 1.956 metara nadmorske visine. Na Raduši postoje i dva manja jezera Idovačko i Malo jezero.

Vran je planina visine 2074 m/nv. Nalazi se na području općine Tomislavgrada istočno od tog grada, na pola puta do Jablanice, južno od Ramskog jezera. Vran planina diže se iznad Dugog polja na suprotnu stranu od Čvrsnice. Ime Vran planine povezuje se s tamnim izgledom planine kada se gleda iz Polja dok pastirske priče kažu da je Vran dobio ime po jatima vrana koje su nastanjivale podnožje ove planine. Planina ima četiri vrha viša od 2000 m, a najviši je Veliki Vran (2074 m). Južno od Velikog Vrana je Bijela Glava (1990 m), Mali Vran (2017 m).

Diva Grabovčeva je djevojka iz hrvatskog naroda, rimokatoličke vjere, koja je živjela u 17. stoljeću za vrijeme turske vladavine. Više o ovoj temi i poznatoj legendi možete pročitati klikom na sljedeći link: https://kamenjar.com/legenda-o-divi-grabovcevoj/

Polazak: u subotu u 03:00 h sa željezničkog kolodvora u Sisku
Povratak: ponedjeljak u večernjim satima

Plan:

28.4. – Vožnja od Siska do Prozora (7 h) uz usputna stajanja. Uz Ramskog jezera se vozimo do rodne kuće Dive Grabovčeve u selu Zahum ili do raskrižja s glavne ceste prema selu, ovisno hoće li autobus moći proći, odakle kreće uspon na planinu Raduša.

Opcija 1: Polazak s raskrižja

     Selo Zahum je udaljeno oko 3 km, odnosno 40-ak minuta hoda. Jedna grupa odlazi do vidikovca s kojeg se pruža najljepši pogled na Ramsko jezero (ukupno 45-60 minuta hoda), a druga grupa odlazi na kružnu turu do Vrha Raduša (2.5 h) te se hrptom spušta do vidikovca i vraća preko kuće Dive Grabovčeve do autobusa (2.5 h).

Opcija 2: Polazak od kuće Dive Grabovčeve

     Jedna grupa ide na kružnu turu do Vrha Raduša (2.5 h) te se hrptom spušta do vidikovca i vraća do kuće Dive Grabovčeve (2 h), a druga grupa po mogućnostima do vidikovca ili dio puta prema vrhu pa spuštanje prema vidikovcu.
Nap. Ako netko želi, može ostati na šetnji uz Ramsko jezero, te ga kupimo na povratku s hodanja.
Odlazak do Etno sela Remić gdje ćemo biti smješteni sljedeće dvije noći, smještanje i odmor.

29.4. – Doručak u Etno selu, polazak u 8:00 h prema Vran planini. Vožnja preko Jablanice i Doljana do motela Hajdučke vrleti koje se nalazi u parku prirode Blidinje. Polazak od motela prema vrhu Veliki Vran (3.5 h) i spust (3 h). Grupa željna hodanja može proći i hrpteni dio prema Malom Vranu (dodatna 2.5 h). Ukoliko netko neće planinariti na Vran, može provesti dan u prekrasnom podnožju planine između Vrana i Čvrsnice, uz jezero Blidinje, šetnjom do groba Dive Grabovčeve…
Poslijepodne polazak prema Etno selu Remići uz usputni obilazak muzeja Bitke na Neretvi u Jablanici.

30.4. – Doručak u Etno selu i spremanje stvari. Vožnja do Ramskog jezera i turistička posjeta mjesta na jezeru, samostana i slobodno vrijeme do podneva sati. Poslijepodne polazak za Sisak. Usputna kraća stajanja i jedno duže u Jajcu.

Dokumenti: Važeća putna isprava, zdravstvena i planinarska iskaznica

Prijevoz: Autobusom (prijevoz će koštati 200 -210 kn)

Prehrana: Dva doručka u Etno selu gdje smo smješteni, a večera po dogovoru, na planinarenju iz ruksaka. Moguće je drugi dan ručati u motelu Hajdučke vrleti na Blidinju, a treći dan u restoranu u Šćitu uz jezero, ili Jajcu na povratku prema Sisku.

Zahtjevnost izleta: Uspon na Radušu je srednje zahtjevan s vremenom hodanja oko 5 h plus odmori i uživanja u panoramskim pogledima, uspon na Vran planinu zahtjevniji, oko 6 h hoda plus stajanja.

Smještaj: Etno selo Remić, http://www.etno-selo-remic.com/, Noćenje s doručkom, 35 KM (140 kn) po osobi
Ukupno za 2 noćenja: 280 kn

U sklopu kompleksa Etno sela „Remić“ gostima je na raspolaganju smještaj u etno kućama i sobama. Sve kuće su opremljene kupaonicom, centralnim grijanjem i pokrivene su besplatnim WiFi signalom.
Mi smo smješteni u 6 kuća po 6 ljudi, te 2-3 sobe.

Napomena:

  • Nosi se jednodnevni ruksak za hodanje, a ostale stvari ostaju u autobusu/smještaju
  • Prilagoditi planinarsku odjeću za mogući pljusak, obavezno za vjetar jer idemo na 2-tisućnjake gdje su promjene vremena učestale
  • Obavezne visoke planinarske cipele za hodanje
  • Zaštita od sunca
  • Na hodanje ponijeti minimalno 2 litre vode jer su planine izložene, bez hlada
  • Ponesite konvertibilne marke za plaćanje
  • Cijene su općenito niže nego kod nas, ali u turističkim objektima (posebno hrana) su slične

Organizator: Marko Kotaranin (tel: 095 909 7245, mail: marko.kotaranin@gmail.com)

Preuzmi datoteku: Detaljan_plan_Ramsko_jezero.pdf

 
Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

03 IMG 20200919 124350
Obavijesti

Dvodnevni potezi s Velikog Rujna

Sve ono što ljetos na trodnevnom prehodavanju od srednjeg do južnog Velebita zbog zadane satnice i tempa nisam stigla proći, odnosno, ispenjati, a svakako je vrijedilo, imala sam priliku predzadnji vikend devetog mjeseca.

CIJELI ČLANAK »
81183992 2507998172791691 9140776912354803712 o
Izleti

Smerovišće – Cerinski Vir – Japetić – Šoićeva kuća (22.2.2020.)

Najslikovitiji slap Samoborskog gorja, nalazi se u kanjonu Javoračkog potoka i dosta dugo bio je skriven od pogleda lokalnih planinara koji su na njega slučajno nabasali 1927. godine, po povratku s izleta na Japetić. Skriven u šumi, odvojen od svijeta do nedavno teško prohodnim putevima, njegov se šum čuje prije nego li se dođe do usjekline niz koju se slijeva predivni 10-metarski slap. Osobito je lijep u proljeće i jesen, kad je potok bogat vodom, dok ljeti zna presušiti. Pl. dom Cerinski vir (331 m) se nalazi na padini između potoka Javorec i naselja Cerina. Dom je izgrađen 2015., njime upravlja HPD Sv. Patrik.

CIJELI ČLANAK »
DSC08575
Obavijesti

Srednji i Južni Velebit

Četvoro planinara boravilo je 18., 19. i 20. rujna na srednjem i južnom Velebitu. Dana 18. 9. u popodnevnim satima uputili smo se na Baške Oštarije do planinarske kuće „Vila Velebita“. Boravak u toj kući uvijek je ugodan, domaćini su susretljivi, a okolica je zaista lijepa

CIJELI ČLANAK »