Počelo je, počelo!

Čaplarovo predavanje o povijesti planinarenja i organizaciji HPS prvo je od osam predviđenih predavanja po programu planinarske škole za 2018. godinu. Budući da je Čaplarova uloga u svijetu planinara velika, logično je bilo da njegovim predavanjem nova generacija planinara dobije uvid u užitak zvan planinarenje.

Čaplar je autor više planinarskih vodiča i priručnika, među kojima su najopsežnije i najpopularnije knjige Planinarski vodič po Hrvatskoj i Planinarski udžbenik te urednik weba HPS-a. Vodio je projekt digitalizacije Hrvatskog planinara, jedinog hrvatskog časopisa koji u konitnuitetu izlazi od 19. stoljeća, u kojemu je digitalizirano stotinu godišta toga časopisa. Bavi se planinarskom fotografijom i drži raznovrsna putopisna i stručna planinarska predavanja. Od 2003. do 2006. bio je član Izvršnog odbora Hrvatskog planinarskog saveza. Aktivan je u Vodičkoj službi HPS-a kao član Stanice planinarskih vodiča Zagreb i vodič instruktor na planinarskim školama i tečajevima za vodiče u Hrvatskoj i inozemstvu. Godine 2014. izabran je za pročelnika Stanice planinarskih vodiča Zagreb. Suradnik je UNDP-a na projektu Via Dinarica te je osnivač i predsjednik Udruge Via Dinarica Croatia koja se bavi razvojem planinskog turizma čijim smo se akcijama kao Društvo pridružili.

 

Tekst: Vesna Rogulja Mart

Fotografije: Marko Kotaranin


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image00013
Obavijesti

Dan je pametniji od noći ili bahat prve dame

27. i 28.1.2018. troje planinara HPD-a Sisak boravilo je u Karavankama, planinskom masivu između Slovenije i Austrije, s ciljem da prvi dan ispenju Y grapu na Begunjščici (2060mnv; ocjena težine grape III), a drugi dan Lenuhovu grapu na Begunjskoj Vrtači (1991mnv; ocjena težine grape IV).

CIJELI ČLANAK »
Nova 2014. u PK Oltari, Sj. Velebit 014
Obavijesti

Doček Nove 2014. u PK Oltari (29.12.2013. – 2.1.2014.)

Planinarska kuća Oltari je i ove zime bila topli dom 13 planinara HPD Sisak (među kojima je dvoje planinara iz Zaprešića, danas naših novih članova), koji su nastavili tradiciju dočeka Nove godine na Sjevernom Velebitu. Samo pravi zaljubljenici u planinu znaju zamijeniti komfor vlastitog doma, skromnom kućom u ovom idiličnom velebitskom selu.

CIJELI ČLANAK »