Izvor Kupe (12.5.2018.)

Kupa izbija iz još uvijek nepoznate dubine. Utvrđeno je da voda izvire iz dva međusobno odijeljena kanala nalik okomitim bunarima. Iako je dubina od preko 80 metara utvrđena  u dubljem i užem kanalu, a u širem 57 metara, još uvijek nije poznata konačna dubina izvora Kupe jer niska i konstantna temperatura vode od 5-6°C, onemogućuje  uron u hladne duboke vode. Do izvora Kupe ide se iz sela Hrvatsko gdje se Čabranka ulijeva u Kupu, dužina staze je 5 km i nije zahtjevna (oko 75 min hoda u jednom smjeru).

Poučna staza Leska nalazi se u Nacionalnom parku Risnjak. Otvorena je 4 lipnja 1993. godine te je od tada doživjela dvije obnove. Projektirana je i izvedena tako da je svakom posjetitelju omogućeno da je samostalno prijeđe.

Niz od 23 informacijskih tabli, okupljenih na svega 4,2 km dužine staze (oko 60 min hoda), prava su prilika za upoznavanje prirodnog i kulturnog nasljeđa ovog nacionalnog parka.

Polazak: 6:00 sati sa željezničkog kolodvora u Sisku

Povratak: u večernjim satima

Prijave i polog za prijevoz: na sastanku društva

Za ulaz u NP Risnjak plaća se ulaznica 25,00 kn.

Oprema: planinarska – prilagođena vremenskoj prognozi

Prehrana: iz ruksaka ili po želji u restoranu

Organizator: Suzana Stanković, 098 913 9113

Napomena : Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i fizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se pridržavati plana izleta i odluka i uputa vodiča. Vodič izleta zadržava pravo izmjena i dopuna u programu prema uvjetima na terenu.

Preuzmi datoteku: Info_Izvor_Kupe.pdf


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti