Goletne rudine (9.2.2019.)

Subotu (9.2.2019.) nakon skupštine, kao zadnjih nekoliko godina, iskoristili smo za planinarenje iznad sela Gvozdansko. Na izlet se odazvalo 19 planinara, članova HPD-a Sisak i Djed-a iz H. Kostajnice. Automobilima smo se dovezli oko 9:00 sati do Gvozdanskog uz stajanje na kavi u Kostajnici. Tamo smo susreli skupinu od 7 planinara Zrin-a iz Petrinje, koji su imali isti plan kao i mi. Jutro je bilo maglovito, no prognoza je za podne bila odlična. Staza vodi kroz zaseok Beke, a nakon toga uz i nekoliko puta preko potoka Božnovac do hrptenog dijela. Po najavi, bilo je malo probijanja kroz trnje i šipražje, no to nam nije stvaralo probleme. Kako smo se uspinjali, magla se razilazila i ostala u podnožju, a na nebu ostalo samo sunce, bez ijednog oblačka.

Na vrhu Goletnih rudina (548 m) dočekali su nas prekrasni pogledi prema BiH planinama. Pa da ukratko nabrojim što se sve moglo vidjeti. Ispod nas utvrda Gvozdansko i dolina kojom prolazi rječica Žirovnica prema Dvoru, iznad njih Trgovska gora, koja je sječom šume gotovo sva ogoljena. A u daljini velike planine, s desna na lijevo, Lička Plješivica, Ozeblin, Grmeč, Osječenica, Velika Klekovača, Kozara. Između Kozare i Grmeča se u daljini nazirao čak i Vitorog.

Izležavali smo se i sunčali na vrhu uz iće i piće gotovo dva sata. Slijedi spust u Gvozdansko zaraslim starim putem kojim se vjerojatno vozila željezna ruda prema utvrdi. Vidljivi su putem iskopi koji to potvrđuju.

Nakon toliko godina, napokon „nismo bili lijeni“ uspeti se još i na utvrdu Gvozdansko. Preskočili smo Žirovnicu i Majdanski potok te strmim usponom stigli do utvrde. Isplatilo se! Prekrasni ostaci utvrde, a s pročelja kule se pruža panoramski pogled prema selu i brdu Goletnih rudina.

Uspješan izlet smo zaključili odlaskom na ćevape i pivo u B. Kostajnicu, tako da smo siti doživljajima i jelom stigli za noći u Sisak. Ovo je jedina lokacija i izlet koji ću organizirati i dalje svake godine, kao posljednje 4 godine… „da bolje upoznamo ta lokalna Banijska brda!“. 🙂

Tekst i fotografije: Marko Kotaranin

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti