Samoborsko gorje (9.2.2019.) – Zašto ne ponovno, ali drugim smjerom?

Sunčan dan nudi nam pogled na susjedni Oštrc, vrh alpskoga izgleda sa svojim strmim padinama. Šumskim dijelom staze bijeli kukurjeci najavljuju proljeće. Na vrhu Plešivice zvanom Čerga (780 m) kraći odmor i pogled na vinogorja za koja se pretpostavlja da su prvu vinovu lozu donijeli Tračani. Nastavljamo crnogoričnom šumom koja nije prirodnoga porijekla već je rezultat pošumljavnja do Poljanice. Po ne znam koji put ove godine, susret s trkačima. Inače, za preporuku na Poljanicama kupiti ili kušati pekmeze, vina ili ulja iz domaće radinosti. Zbog gužve se nismo zadržavale, nego smo nastavile prema Prekrižju (ponovno jele jabučice koje su usprkos zimi zadržale slatkoću), između kuća uzbrdo u šumu i dalje širokim travnatim hrptom na vrh Rancerje. Budući da smo imali ugovoreni ručak kod Goge u Slanom Dolu, nismo išle na sam vrh Oštrca nego se pored doma spustile u Rudine.

Jedan dan, jedan krug, jedno novo viđenje Samoborskoga gorja od Bibe, Marte i Vesne x3

Tekst: Vesna Rogulja Mart

Fotografije: Marta Narančić

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

PC010040
Obavijesti

Izlet s prijateljima

Dugogodišnja suradnja između HPD Kapela i HPD Sisak uz pridruživanje HPD Zrin zadnjih godina, rezultirala je još jednim provedenim danom u prirodi.  U nedjelju 1. prosinca 2013. odradili smo tradicionalni izlet Planinarenje s prijateljima u organizaciji HPD Kapela odnosno njihove vodičice Jagode Šantić koja je okupila ekipu iz Zagreba. 

CIJELI ČLANAK »
darko edited
Obavijesti

Tužna vijest

Sisački planinari ostali su bez svog dugogodišnjeg člana Darka Mitra. Iznenadna smrt otrgnula ga je iz naše sredine u 57. godini života i sve nas iznenadila jer se njegov život prerano ugasio.

CIJELI ČLANAK »