Obuka na Kalniku, 18. siječanj 2014.

Dok vježbe izvodimo, čvorove vežemo,

osiguranja pravimo, pojase stežemo…

Penjem! Osiguravam! Španaj! Popusti!

Odjekivali su zvuci

 stazom zuba na obuci.

Osam planinara HPD Sisak odazvalo se na poziv HPD Željezničar i provelo dan na Kalniku. Lagana kišica koja nas je pratila putem, prestala je dolaskom do doma Kalnik i vrijeme je ostatak dana bilo odlično. Obuka se izvodila na stazi preko sedam zuba do vrh Vranilac, a voditelji su bili Željko Novak i Slavko Patačko. Prije polaska na stazu vježbali smo vezanje čvorova, te je napravljen kratak uvod hodanja u navezu. Nakon oblačenja i provjere opreme krenuli smo na stazu. Na 1. zubu vježbali smo penjanje i spuštanje po stijeni. Na 2. zubu vježbali smo penjanje po stijeni uz osiguranje, te vrlo bitnu uspostavu komunikacije planinara koji se penje i planinara koji osigurava. 3. zub je bio mjesto s najviše akcije. Na njemu su izrađena 2 sidrišta, te se izvodila vježba absaila. Do 4. zuba došli smo penjanjem kroz uzak i okomit dimnjak. 5. zub je bio obilježen grupnom fotografijom, a 6. smo prehodali. 7. zub je poslužio za izvođenje vježbe osiguravanja prilikom silaska. Nakon kraćeg odmora na vrhu Vranilac vraćamo se u dom na ručak, te se ponovno vraćamo do 1. zuba. Na alpinističkim stazama Imbrek i Bijeli očnjak odradili smo vježbu iz osnova alpinizma.

Pažljivo smo slušali predavanja, ozbiljno izvodili vježbe i pomagali jedni drugima, no dobro smo se zabavljali i šalili, te ostvarili nova poznanstva.

Velike zahvale voditeljima obuke koji su vrlo stručno i detaljno prenosili znanje. Veliko hvala ostalim članovima HPD Željezničar na srdačnom dočeku i vrlo ugodnom druženju. Željno isčekujemo naredna druženja i zajedničke pohode. Do tada treba samo marljivo vježbati…

Osam planinara: Damir Matagić, Edin Zulić, Marijan Barić, Indira Kekić, Irena Mihalić, Ljiljana Bonev, Svjetlana Vujasin i Josip Kolak.

Autori:

Svjetlana Vujasin & Josip Kolak

 


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

krakovwawel
Izleti

Izlet u Poljsku: 20-26. svibnja 2018.

Srdačno vas pozivamo na 7-dnevno putovanje u Poljsku! U programu imamo planinarenje kroz dva najljepša nacionalna parka: Tatrzanski Park Narodowy (Nacionalni park Tatra) i Pieninski Park Narodowy (Pieniny nacionalni park), te razgledavanje kulturne prijestolnice Poljske: Krakova s kraljevskim dvorcem Wawel i  posjet najstarijem rudniku soli u Europi – Wieliczka – koji je pod zaštitom UNESCO-a.


  

CIJELI ČLANAK »
Image03
Obavijesti

Prohodana Premužićka (24.-26.7.2014)

Devet planinara: Ivica zvani Šuco (organizator) i Anica ( vodiči), Marica, Lili, Slavko i Renata –  članovi HPD Sisak, Vlasta i Vlado – članovi HPD Zrin i Ivan –  član HPD Željezničar, uputilo se u osvajanje Premužićeve staze.

CIJELI ČLANAK »