Zatvaranje PK Oltari (3. i 4.11. 2018.)

Vrijeme je bilo idealno, sunčano i toplo za ovaj dio godine, hodalo se u kratkim rukavima, čisti vidici.

3.11. Mračni Sisak napustili smo u 6.00 sati, prvo stajanje kavica i sl. a drugo na Vratniku, uvijek vjetrovitom gdje izlazi više od pola planinara. Priprema za pješačenje prema Oltarima dok su se ostali odvezli autobusom. S Vratnika svi smo krenuli zajedno, ali već na Biondićima odvojila se jedna ekipa za Jadičev plan, a ostali nastavljamo klasičnom stazom. Tijekom hodanja družilo se, sačekivali jedni druge, odmaralo na usputnim vidikovcima s pogledom na more i otoke, fotografiralo, brao šipak. Do 16.00 sati svi smo se okupili u kući. Ekipa iz busa dočekala nas je s toplom kućom, skuhanim čajem i složenim drvima. Večernji sati provedeni u druženju uz roštilj, piće i muziku. 

4.11. 6.30 sati ustajanje, doručak, spremanje kuće. Prije 9.00 sati autobusom smo se odvezli na Zavižan. Prvo zaustavljanje na Babić Siči, kupovanje karata za ulazak u NP, a drugo na parkiralištu podno PD Zavižan (1594m).

Ne zna se da li su planinari prije izašli iz busa ili nestali na jednoj od staza. Šetalo se, trčalo, penjalo, odmaralo u domu… Vrijeme i dalje odlično, ali s nešto nižim temperaturama. Ispenjali su: Veliki Zavižan (1676m), Pivčevac (1676m), Mali Rajinac (1699m), Balinovac (1602m), Vučjak (1645m), odhodali Premužićevu stazu sve do Rossijevog skloništa (1580m), stazu u Velebitskom botaničkom vrtu (1480m) i staze Zviri i Čovika. Veoma uspješno, zadovoljstvo na licima planinara.

Oko 15.30 krećemo s parkirališta i spuštamo se do Sv. Jurja gdje se tradicionalno popila kava i via Sisak.

Vidimo se i 2019. godine u još većem broju!

Tekst i fotografije: Vlasta Žarković

Fotografije: Biserka Kuzmić

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Ruza Vukasovic
Obavijesti

Sjećanje na Ružu

Dragi prijatelji planinari, danas nas je napustila naša Ružica Vukasović. Borila se do zadnjeg trena, ali bolest je bila jača.

Voljela je planinu, posebno Velebit. Obožavala je boraviti u našoj planinarskoj kući Oltari, gdje je naročito u vrijeme bolesti nalazila potrebnu tišinu i mir. Uvijek se vraćala planini, jer tamo je sloboda, tišina, tamo smo maleni ispod zvijezda.

CIJELI ČLANAK »