Žumberak – Nedjeljkova staza (12.05.2013)

Područje parka Žumberak- Samoborsko gorje je premreženo s više od 347 kilometara označenih planinarskih staza Gorski hrptovi obiluju livadama, a strmim pristranci šumama. Većina naselja se nalazi na hrptovima, a osobito lijepa i dobro očuvana je planinska bukova šuma na Slovenskoj strani Sv. Gere, koja je zaštićena kao prirodno rijetkost. Uglavnom prevladavaju bjelogorične šume, a nasadi crnogorice mogu se naći na obroncima Pliješa iznad planinarskog doma Vodice, na padinama Ječmišta i u okolici Sošica. Flora je posebno zanimljiva sredinom proljeća, kad su livade prepune cvijeća, te u kasnu jesen zbog šarenila boja.

 

PLAN IZLETA:

U okviru Eko akcije na Žumberku , planinari iz Siska ( članovi eko akcije ),  markirali su stazu od Medven Drage do Kostanjevca. Staza prolazi prekrasnim krajolikom kroz nekoliko zaseoka:

MEDVEN DRAGA (160m),- VRH ŽELJEZNO(335m), selo VLAŠIĆ BRDO(340 m), selo VELIKI VRH Balabani.

Vremenski staza se može preći za otprilike 3h laganog hoda. Samo u prvom dijelu staze od kurije Medven treba savladati oko 300 m n/v, sve ostalo se hoda po ravnom terenu, i to po neasfaltiranim putevima koji povezuju zaseoke.

Na početku staze obavezno razgledamo spomenik kulture kuriju pl. obitelji Medven  koju će nam sa zadovoljstvom pokazati gospodin Medven. Gospodin Medven će nas odvesti i do mlina koji je samo 10-15 min hoda od kurije, kod njega se može opskrbiti sa kvalitetnim kukuruznim brašnom, jabučnim octom i vinom.

Na kraju puta u Kostanjevcu je riblji restoran ( pastrve).

Staza nije planinarski zahtjevna ali planinarska oprema je obvezna. 

Polazak iz Siska ispred željezničkog kolodvora je u 7 sati.


Odredište:  Žumberak
Datum izleta:  12.05.2013.
Mjesto okupljanja:  železnički kolodvor u Sisku
Polazak:  07:00
Povratak:  
Oprema i dokumenti:  standardna
Težina staze:  lagano

Okvirno vrijeme hodanja (u satima):

 3 h
Način prijevoza:  
Vodič, informacije i prijave:   Miroslavka Kalezić,  099 1916097

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti