POČETAK OBILJEŽAVANJA 90 GODINA TRADICIJE PLANINARSTVA U SISKU

ali i planinarstvo kao mogući izbor aktivnosti mladih u slobodno vrijeme. U dva školska sata učenici Industrijsko-obrtničke i Tehničke škole Sisak i njihovi nastavnici mogli su saznati „sve“ o planinarstvu: Je li planinarstvo sport, kultura ili turizam, zašto , kada i kako su ljudi počeli planinariti, kako je tekao razvoj planinarstva u svijetu i Hrvatskoj, kako se početi baviti planinarstvom. Vrlo lijepo je bio predstavljen rad Gorske službe spašavanja uz zanimljiv videozapis o aktivnostima Službe na terenu. Bilo je riječi  i o nordijskom hodanju koje postaje sve popularnije. Koliko i kako je nordijsko hodanje važno za zdravlje govorio je Ivan Vrbik, profesor tjelesne i zdravstvene kulture. Učenike je osobito zanimala planinarska oprema ,u „čudu“ su promatrali dereze, cepine…Damir i Josip su im strpljivo objašnjavali svaki pojedini dio.

Predstavljanje HPD-a Sisak u Industrijsko-obrtničkoj školi Sisak bilo je i prigodno, povodom 10. rujna Hrvatskog olimpijskog dana i povodom  najave  programa obilježavanja 90 godina prvih planinarskih aktivnosti u Sisku u vremenu od 20. do 27. rujna 2014. U tom vremenu će se odvijati  slijedeće aktivnosti : „Planinarska biciklijadu“(20. rujna, subota kao dio biciklijade : Sisak 2014.), Hodajmo!(kružna ruta hodanja gradom Siskom, 22. rujna, ponedjeljak na Europski dan bez automobila), pokazna vježba HGSS-a: Pomoć i spašavanje u planini (22.rujna), multimedijalno predavanje i gostovanje legende hrvatskog alpinizma, Stipe Božića u maloj dvorani Gradskog kazališta Sisak (Pionirac, četvrtak, 25. rujna u 18:00 sati), i  na kraju planinarenje na Hrastovičkoj gori (subota, 27. rujna,kružna staza – obilazak starih utvrda na Hrastovičkoj gori).

Komisija za informiranje i promidžbu HPD-a Sisak

Jadranka Gabriša Perković

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

4
Obavijesti

Krk, 25.04.2015.

Četrdeset šest planinara našeg Društva uputilo se u subotu 25.04. u 5,30 h prema Puntu na otoku Krku.

Na cilj smo stigli za oko 4 sata. Prilikom dolaska na rivu dočekali su nas i zaželjeli dobrodošlicu ljubazni domaćini, planinari PD Obzova.


CIJELI ČLANAK »