Radionica: Uvod u sportsko penjanje (2.12.2020.) – OTKAZANO

Članovi sekcije visokogorskog planinarenja HPD-a Sisak organiziraju radionicu sportskog penjanja početkom prosinca.

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a karakterizira je slobodno svladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje. Oprema se koristi za sprječavanje eventualnih padova.

Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je svladavanje što težih detalja stijene “slobodnim stilom”. Sportsko penjanje prakticira se na sportsko-penjačkim smjerovima, karakterističnim prvensteno po svojoj maloj dužini (8 – 50 metara) i unaprijed postavljenim sigurnim međuosiguranjima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smjerovi (kao i sportsko penjanje općenito) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smjerove.

Sudionici bi kroz program radionice stekli osnovna znanja o tehnikama penjanja, opremi i načinu osiguranja te bi bili u mogućnosti nastaviti se rekreativno baviti penjanjem.

Radionica bi se sastojala od uvodne prezentacije opreme i tehnika osiguranja, koje bi se održalo 2. prosinca u prostorijama HPD Sisak. Potom bi slijedile četiri pokazne vježbe na umjetnoj stijeni u penjačkoj dvorani Fothia zapad, a počele bi se održavati 4. prosinca.

Osnovna oprema za sportsko penjanje sastoji se od penjačica, penjačkog pojasa, vrećice s magnezijem. Oprema se može kupiti u specijaliziranim trgovinama Kibuba, Iglu-sport, Decathlon, a može se i iznajmiti u penjačkoj dvorani Fothia po cijenama: 20kn penjačice, 20kn penjački pojas.

Dnevna karta u penjačkoj dvorani stoji 50 kn.

Radionica je namijenjena polaznicima koji bi pokazali interes za rekreativno bavljenje penjanjem i želju za napredovanjem u tom sportu.

Broj polaznika ograničen je na dvije osobe radi raspoložive količine opreme i demonstratora. Penjačka dvorana zasada radi uz poštivanje epidemioloških mjera. U slučaju pogoršanja situacije povezane s epidemijom COVIDA i zatvaranja dvorane, radionica bi se nastavila čim se steknu povoljni uvjeti.

Prijave i informacije: Matija Zaplatić (email: matija.zaplatic@gmail.com, mob: 099/478-6411 – Viber ili WhatsApp)

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

vlasic 01
Izleti

Vlašić i Visoko (20.-22.4.2019.) – Uskršnji vikend

Vlašić je planina u srednjoj Bosni. Prostire se u općini Travnik. Njegov je najveći vrh Paljenik 1933m. Vlašićka visoravan je visoka 1300m, a poznata je po glasovitoj tradiciji spravljanja vlašićkog sira, kao i turizmu na Babanovcu, gdje se vremenom etablirao novi bosanskohercegovački centar zimskog turizma. Na planini Vlašiću izvire rijeka Ugar.

CIJELI ČLANAK »