Krk, 25.04.2015.

Odmah smo se podijelili u dvije grupe. Jedna je krenula dužom stazom sa vodičima Vedranom i Vesnom na Obzovu, najviši vrh Krka, visoku 568 m, a druga lakšom stazom uz more do svjetionika Negrit s vodičicom Dijanom.

Staza prema Obzovi nije naporna ali našoj grupi je bilo potrebno oko 3 sata do vrha.

Vrijeme je bilo ugodno za hodanje a cijelim nas je putem pratio miris majčine dušice.Uživali smo na prekrasnim livadama posutim bijelim kamenjem . Usput smo po preporuci naše vodičice Vesne kušali svježe šparoge. Prvo stajanje bilo je na Velom Vrhu – 541 m, a nešto duže na Obzovi. Pogledi sa vrhova su zaista lijepi.Za povratak naš vodič je izabrao drugu stazu. U Punat smo stigli oko 16 sati.

Druga grupa je istovremeno krenula stazom uz samo more do svjetionika Negrit.

Staza djelomično vodi kroz kamp, a zatim prema isturenom dijelu otoka i tu postaje kamenita.

Uz kraću stanku, do svjetionika smo hodali oko 2,30 h.

Povratak na rivu u Puntu bio je istom stazom.

Nakon kračeg odmora brodićem smo krenuli do obližnjeg otočića Košljuna.

Košljun je bio nastanjen još u rimsko doba, a u 11. stoljeću na otočić dolaze benediktinci koji su bili glagoljaši. Oni podižu samostan svete Marije i kapelu svetog Bernardina koja je sada najstarija sačuvana građevina na otočiću.

U 15. stoljeću, nakon odlaska benediktinaca, na otočić dolaze franjevci. Oni, uz pomoć Frankopana, grade današnju crkvu Navještenja Marijina.

Osim franjevačkog samostana koji je poznat po bogatoj knjižnici u kojoj je oko 30 000 knjiga, na Košljunu se nalazi etno i sakralni muzej, dvije crkve i tri kapelice.

Sve to zadivljuje svojim izgledom, čistoćom, skladom i mirnoćom koja vlada na otočiću.

Pri povratku na Punatsku rivu dočekala nas je prava gozba. TZ Punta i PD Obzova pripremili su u velikoj tavi za prisutne goste nezaboravnu fritaju, a na obližnjem štandu obilje pića – i to sve besplatno. Zaista smo uživali.

Nakon pozdrava sa domaćinima u 17 sati krenuli smo prema gradu Krku .

Obišli smo centar grada, prošetali uz rivu i puni lijepih utisaka krenuli put Siska.

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

darko edited
Obavijesti

Tužna vijest

Sisački planinari ostali su bez svog dugogodišnjeg člana Darka Mitra. Iznenadna smrt otrgnula ga je iz naše sredine u 57. godini života i sve nas iznenadila jer se njegov život prerano ugasio.

CIJELI ČLANAK »
16707691 1219767604759363 837293317674429498 o
Obavijesti

Samoborsko gorje (11.2.2017.)

11. veljače 2017. realiziran izlet na Samoborsko gorje zimi-vrh Japetić (879 m) u suradnji s planinarima HPD Zrin Petrinja, ukupno 30 planinara. Organiziran autobusni prijevoz na relaciji Petrinja-Sisak-Samobor-Šoićeva kuća.

CIJELI ČLANAK »