UČKA (23.05.2015.)

IZLET JE, U PLANIRANOM OBLIKU, OTKAZAN ZBOG LOŠEG VREMENA!!!

UKOLIKO STE ZAINTERESIRANI ZA ODLAZAK OSOBNIM AUTOMOBILIMA JAVITE SE VODIČU OKO DOGOVORA.

Učka je najviša planina istarskog poluotoka u zapadnoj Hrvatskoj. Pruža se uzduž opatijske rivijere. Učka, kao i Ćićarija, oduvijek je svojom ljepotom privlačila mnogobrojne izletnike i posjetitelje kojima je ova oaza zelenila i mira nudila bijeg iz gradske vreve i gužve. Njen najviši vrh Vojak visok je 1.396 m. (na vrhu vidikovca 1.400 m). Njegovo je tjeme golakamena glavica, na kojoj je razgledni toranj – vidikovac. S njega se pruža najljepši vidik u Istri. Za lijepa vremena vide se Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit, Ćićarija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

 

Staza kojom je planirano hodanje krenula bi iz mjesta Liganj preko zaselka Ivulići. Put vodi rubom Lovranske drage te se uspinje do pojasa livada i dalje serpentinama do prijevoja Vrata. Od prijevoja Vrata uspon ide prema sedlu gdje je križanje na kojem mi idemo za Vojak. Za one pune snage predlažem i uspon sa križanja na Suhi vrh.

Nakon pauze za odmor i marendanja put vodi preko sedla za selo Mala Učka. Dalje se prati staza prema Babinom grobu gdje se nalazi malo drveno sklonište te novo uređena nadstrešnica za predah. Planirano odredište je u mjestu Lovranska Draga gdje se nalazi atraktivni slap i lijepo uređeno odmorište.

Planirana ruta hodanja je kondicijski srednje teška, no ako bude vruće, biti će teška jer prelazimo u nekoliko sati oko 1000 m visinske razlike. Okvirno vrijeme hodanja je 7-8 h.

Ovisno o broju i mogućnosti prijavljenih planinara, može se prilagoditi ruta hodanja.

Prehrana će biti u vlastitom aranžmanu.

Potrebna oprema su gojzerice te odjeća ovisno o vremenskoj prognozi. Napomenuo bih da se ponese dovoljno tekućine! I kupaće gaće naravno!

Ukoliko bude dovoljan broj zainteresiranih, prijevoz bi bio autobusom. Polazak je u 06:00 ispred željezničke postaje u Sisku. Povratak je planiran u kasnim večernjim satima.

Organizator: Marko Kotaranin – 095 909 7245

 

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

2018 06 09 Oltari 00
Obavijesti

Sreća prati hrabre

„Sreća prati hrabre“, izreka je koja vrijedi ne samo za ovaj izlet, nego i za cijelu ovogodišnju planinarsku školu, jer je za nekoliko izleta do sada prognoza bila loša, no svaki put je ispalo odlično vrijeme.

CIJELI ČLANAK »
IMG-20200821-WA0010
Obavijesti

Obavijest za planinare

Zbog sanitarnih uvjeta do daljnjega odgađamo sastanke u našim prostorijama. Uvjeti nisu zdravstveno sigurni i primjereni boravku osoba. U potrazi smo za privremenim rješenjem u vidu prostora za održavanje sastanaka te ćemo Vas na vrijeme obavijestiti.

CIJELI ČLANAK »