ĐAKOVO – VUKOVAR – ILOK (16.05.2015.)

IZLET JE OTKAZAN!!!

Slavoniju je uvijek lijepo posjetiti, uvijek nalazimo nešto novo, nedoživljeno. Sada smo odlučili povesti vas u povijest ove prelijepe pokrajine.

ĐAKOVO: U središnjem i najljepšem predjelu Slavonije , na 111metara nadmorske visine , na zaravni smješteno je Đakovo. Prošetati ćemo središtem grada, uz velebnu katedralu Sv. Petra čiji tornjevi zaštitnički natkriljuju grad, te ergelu konja lipicanaca osnovanu davne 1506. g., što je svrstava među najstarije ergele u Europi i govori o dugoj tradiciji uzgoja konja na tom prostoru.

VUKOVAR: U gradu heroju posjeti ćemo muzej dvorac ELTZ, jedinstveni muzeološko – galerijski , znanstveni i multimedijalni centar u kojem se čuva i prezentira kulturna baština kao element nacionalnog identiteta i kontinuiteta života na ovom području: zavičajni muzej, zbirka Bauer, spomen – muzej nobelovca Lavoslava Ružičke i dr.

Prošetati ćemo arheološkim lokalitetom Vučedol koji je smješten uz obalu Dunava (5 km nizvodno od grada prema Iloku), a koji je jedan od najznačajnijih lokaliteta eneolitika.

ILOK: Ilok i vino nerazdvojni su više od dva tisućljeća. Posjetiti ćemo stari Iločki podrum smješten u gradu, u srednjovjekovnoj jezgri, koji su izgradili kneževi Odescalchi još tijekom 16. i 17. stoljeća Danas su u vlasništvu poduzeća Iločki podrumi d.d koji spadaju u sam vrh hrvatske i europske vinske karte. Dvorac Odescalchi središnje je zdanje srednjoeuropske jezgre Iloka, u njemu je smješten muzej grada Iloka: arheološki, srednjevjekovni, etografski i galerijski odjel i atrij kao muzej na otvorenom, te naknadno otvoren odjeli koji tematiziraju ratove 20. st i etnografiju Srijema.

Franjevci su u Iloku sigurno od 1343 g. Franjevačku i župnu crkve Sv. Ivana Kapistrana, a u kojoj je pokopan Ivan Kapistran, talijanski franjevac, proglašen svecem 1690. g.

Ukoliko to budu vremenski uvjeti dozvoljavali i ovisno o raspoloženju možemo na povratku posjetiti neki od slavonskih salaša na okrijepu.

 

 Plan puta: okupljanje ispred željezničkog kolodvora i polazak u 6,00 h

Đakovo od 9 – 10,30

Vukovar   od 11,00 do 13,00

Ilok: od 14,00 – 19,00

Približna kalkulacija za cijenu puta: autobus 100 kn, ergela lipicanaca 30 kn (za umirovlj.20 kn), dvorac ELTZ 15 kn, Iločki podrum 30 kuna (stručno vodstvo, čaša traminca i domaća lepinja), muzej Iloka 20 kn ( za umirov, i djecu 10 kn, dobrovoljni prilog za crkvu min 5 kn) , ukupno ~ 200 kn.

Sve informacije na tel , Blaženka Šmidt mob. 097 7140 565, Željka Bakarić   mob 098 623 053

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image00001
Obavijesti

Planinari i fotografiranje

Dvadesetak je planinara HPD-a Sisak u  srijedu 14. lipnja sudjelovalo je na fotografskoj radionici u Foto galeriji Siscia obscura koju su organizirali Miroslav Arbutina Arbe i Vesna Rogulja Mart. 

CIJELI ČLANAK »