Kalnički zubi

Napeto se pratila vremenska prognoza koja je prijetila kišom otežati i onemogućiti izvođenje terena iz osnova alpinizma. Ipak u subotnje jutro autobus školaraca kreće prema Kalniku. Dokazali smo da ima nešto u izreci sreća prati hrabre, jer iako je putem ponegdje padala kiša, na Kalniku je bilo bez padalina iako tmurno i vjetrovito. Odmah po izlasku iz autobusa ispred doma krećemo grebenskom stazom preko 7 zuba prema vrhu Vranilac. Staza gotovo odmah počinje usponom po stijeni na 1. zub. Za većinu je ovo prvi susret sa penjanjem i dok gledamo kako šumska staza prelazi u markantnu stijenu u nama se miješaju nervoza, nesigurnost i strah. Sve su ovo normalne i zdrave reakcije pri susretu s nepoznatim. U mislima nam se javlja pravilo o tri čvrste točke i spoznaja da znamo tehniku kako prevladati prepreku lagano potiskuje strah. Traženje sigurnog uporišta je u početku teško, pokreti su nesigurni, ali međusobno se pomažemo i ohrabrujemo. Predivan pogled već sa 1. zuba je neopisive ljepote, nešto za što se vrijedi pomučiti. Prvi teži detalj nas dočekuje na usponu na 2. zub. Ohrabreni usponom i silaskom sa 1. zuba zajedničkim snagama svladavamo i ovu prepreku. Najteža prepreka koja nas je dočekala je uspon uskim, okomitim dimnjakom na 4. zub. Tu smo se najviše namučili. Za uspjeh bio zaslužan timski rad i međusobno ohrabrivanje. Od 4. do 7. zuba više nema teških detalja, te samo uživamo u pogledima i ljepoti grebena kojim prolazimo. Divno je gledati taj sklad šumovitih padina i oštrih stijena koje tako naglo izranjaju uzduž grebena. Zadnja prepreka je spust sa 7. zuba, ali nakon pređenog grebena svi smo hrabriji i sigurniji u sebe. Na vrhu Vranilac imamo odmor, te slijedi povratak u dom na ručak. Nakon ručka odlazimo u podnožje grebena gdje je izgrađen Stari grad Veliki Kalnik. Tu smo neke čvorove ponovili, neke nove naučili i ispoštovali tradiciju, jer je svaki školarac napravio svoj prsni navez. Neki su se još popeli i na utvrdu kako bi prije povratka kući još malo uživali u predivnom pogledu i suncu koje se nakratko pojavilo. Svaka pohvala svim školarcima na pokazanoj snalažljivosti i hrabrosti. Pobjeđeni su prvi strahovi, a možda je počela tinjati i pokoja visokogorska iskra.

 Autori:

Svjetlana Vujasin & Josip Kolak

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

IMG 0988
Izleti

Vilinski kukovi (15.6.2019.)

Vilenski kukovi se nalaze između Tulovih greda i Crnopca u jugoistočnom dijelu Velebita. Između Vilinskih vrata kod Sv. Brda i Vilenskih kukova prostor je mitskih vjerovanja što ne začuđuje s obzirom na nadnaravnu ljepotu prizora mističnih kukova svih oblika. Narodna predaja kaže da vile prolaze kroz Vilinska vrata kad krenu na zborovanje, na Dušicama se sastaju, a na Vilenskim kukovima plešu.

CIJELI ČLANAK »
Image26
Obavijesti

Učka 12. i 13.3.2016.

Učka – aktraktivna i zahtjevna planina smještena iznad Opatijske rivijere. Na izletu je sudjelovalo 27 planinara iz 3 planinarska društva: HPD Siska, HPD Zrina i HPD Jelengrada.

CIJELI ČLANAK »