Kalnički zubi

Napeto se pratila vremenska prognoza koja je prijetila kišom otežati i onemogućiti izvođenje terena iz osnova alpinizma. Ipak u subotnje jutro autobus školaraca kreće prema Kalniku. Dokazali smo da ima nešto u izreci sreća prati hrabre, jer iako je putem ponegdje padala kiša, na Kalniku je bilo bez padalina iako tmurno i vjetrovito. Odmah po izlasku iz autobusa ispred doma krećemo grebenskom stazom preko 7 zuba prema vrhu Vranilac. Staza gotovo odmah počinje usponom po stijeni na 1. zub. Za većinu je ovo prvi susret sa penjanjem i dok gledamo kako šumska staza prelazi u markantnu stijenu u nama se miješaju nervoza, nesigurnost i strah. Sve su ovo normalne i zdrave reakcije pri susretu s nepoznatim. U mislima nam se javlja pravilo o tri čvrste točke i spoznaja da znamo tehniku kako prevladati prepreku lagano potiskuje strah. Traženje sigurnog uporišta je u početku teško, pokreti su nesigurni, ali međusobno se pomažemo i ohrabrujemo. Predivan pogled već sa 1. zuba je neopisive ljepote, nešto za što se vrijedi pomučiti. Prvi teži detalj nas dočekuje na usponu na 2. zub. Ohrabreni usponom i silaskom sa 1. zuba zajedničkim snagama svladavamo i ovu prepreku. Najteža prepreka koja nas je dočekala je uspon uskim, okomitim dimnjakom na 4. zub. Tu smo se najviše namučili. Za uspjeh bio zaslužan timski rad i međusobno ohrabrivanje. Od 4. do 7. zuba više nema teških detalja, te samo uživamo u pogledima i ljepoti grebena kojim prolazimo. Divno je gledati taj sklad šumovitih padina i oštrih stijena koje tako naglo izranjaju uzduž grebena. Zadnja prepreka je spust sa 7. zuba, ali nakon pređenog grebena svi smo hrabriji i sigurniji u sebe. Na vrhu Vranilac imamo odmor, te slijedi povratak u dom na ručak. Nakon ručka odlazimo u podnožje grebena gdje je izgrađen Stari grad Veliki Kalnik. Tu smo neke čvorove ponovili, neke nove naučili i ispoštovali tradiciju, jer je svaki školarac napravio svoj prsni navez. Neki su se još popeli i na utvrdu kako bi prije povratka kući još malo uživali u predivnom pogledu i suncu koje se nakratko pojavilo. Svaka pohvala svim školarcima na pokazanoj snalažljivosti i hrabrosti. Pobjeđeni su prvi strahovi, a možda je počela tinjati i pokoja visokogorska iskra.

 Autori:

Svjetlana Vujasin & Josip Kolak

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

ISTRA 10
Obavijesti

Istra (6.06.2015)

Pitomi brežuljci prekriveni šumom i vinogradima, zelene doline ispresijecane potocima, slikoviti srednjovjekovni gradići smješteni na vrhu brežuljka opasani moćnim gradskim zidinama, simpatična sela sa kamenim kućama,

CIJELI ČLANAK »
83224150 10216635150051060 6791075668504346624 o
Obavijesti

Izlet na Moslavačku goru – kamene kugle (18.1.2020.)

 Kružna staza: Rudin jarak – Mjesec – KAMENE KUGLE – Pešut – Šamarica podno Jelengrada – Jelengrad

Za kretanje u prirodi vrijedi ” nema lošeg vremena samo loše odjeće, opreme”…
“Žalosna” zima bez snijega ali ne bez niske temperature, povremene “rosuljice”, blage poledice, magla… hladnoća se uvlačila u tijelo.

CIJELI ČLANAK »