IZVOR KRUPE, subota 19.08.2023.

Polazak: subota 19.08.2023. u 6 h sa parkirališta sportske dvorane Zeleni brijeg.
Cijena izleta: 30 eura
Plan izleta: Vozimo se minibusom (20 mjesta) starom cestom preko Plitvica prema mjestu Ravni Golubić odakle kreće naša tura. Uz stajanje za kavu planira se dolazak oko 10 h.
Krupa izvire podno Tremzine u selu Krupa i nakon desetak kilometara kanjona probijenog u kamenjaru Dalmatinske Zagore ulijeva se u Zrmanju. Pri tome prima vodu brojnih pritoka od kojih je najveća Krnjeza.
Iz sela Ravni Golubić vodi markacija prema kamenitoj istoimenoj visoravni, a zatim spušta preko grebena Vratolom do ušća Krupe u Zrmanju. Staza dalje vodi uzvodno uz Krupu, te ne savladava veće visinske razlike. Negdje na polovici staze nalazi se Kudin most gdje se može prijeći na drugu stranu rijeke. Neposredno pred mostom staza se diže na rub kanjona od kuda se pruža prekrasan pogled na pojedine dionice kanjona Krupe. Razlog za penjanje oko 150 visinskih metara nisu samo lijepi pogledi, već i stijena koja se okomito obrušava u rijeku. Ogrlice slične onima iznad Roškog slapa na Krki privlače pažnju prilikom spuštanja do Kudinog mosta. Ovaj uspon se može i zaobići ukoliko je nizak vodostaj, te se rijeka ovdje može pregaziti. Kudin most mala je atrakcija satkana od 12 lukova vješto složenih od tesane sedre. Most je sagrađen na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće i zaštićeni je spomenik kulture. Legenda kaže da je most izgradio mladić Kude kako bi došao na drugu stranu rijeke do djevojke koju je volio. Premostio je rijeku koja ga je dijelila od njegove drage. Kudi u spomen, most je dobio ime. Uz kraće pauze za kupanje u Krupi, ovdje radimo dužu pauzu za obrok i kupanje u smaragdnoj rijeci ispod slapa Deveterac.
Put se može nastaviti stazom kojom se penje na rub kanjona i skreće istočno uz suhozid oko kuće Veselinovića, pa kroz pitomi gaj Garovače do ruba kanjona Krnjeze.
HPD Pliva je 2015. godine postavljanjem klinčanog puta na stijeni između Kudinog mosta i ušća Krnjeze u Krupu omogućila direktan put prema manastiru Krupa, što je druga opcija. Sada se planinari kojima je cilj i manastir Krupa ne trebaju ponovno penjati do kuće Veselinović (predio Garovača) i spuštati na ušće Krnjeze. Prijelaz klinčanim putem zahtijeva nešto spretnosti, ne zahtijeva upotrebu osiguranja, te pruža malo adrenalina i avanture.
Dalje staza serpentinama vodi na ušće Krupe i Krnjeze. Preostaje još nešto više od jednog sata uz Krupu do Manastira.
Prema povijesnim izvorima Manastir je izgrađen u 14 stoljeću i više puta je dograđivan. Neposredna okolica Manastira pogodna je za odmor i rekreaciju i poznato je izletište ljudi ovoga kraja, a u blizini se nalazi i sam izvor Krupe.
Polazak prema Sisku planira se u 18 h, te dolazak u Sisak oko 22 h.
Staza se može prehodati kroz 5 sati, što nam ostavlja dovoljno vremena za kupanje, odmor i obilazak manastira.
Oprema: standardna planinarska uvjetovana vremenskim prilikama.
Hrana i piće iz ruksaka.
Organizatorica: Suzana Stanković
098/9139113, vodi: Marina Dujmušić 098/9550 625

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

20131020 100632
Obavijesti

JESEN NA SJEVERNOM VELEBITU

Subota 19. listopada 2013. godine,  zora nad Siskom najavila je lijep dan. Raspoloženi premda još malo sneni, „potrpali“ smo se u autobus s nešto više prtljage i prepustili u sigurne ruke našeg  vozača Iveka točno u 6:00 sati. Na ugodnoj vožnji prati nas  veliki sjajni mjesec i mami na pomalo mistična razmišljanja.

CIJELI ČLANAK »
Image01
Obavijesti

EKO akcija Žumberak, 28.03.2015.

Eko-akcija čišćenja Parka prirode Žumberak – Samoborsko gorje. Ekološko društvo Žumberak u sklopu projekta Uljepšajmo svoj zavičaj: „ Više cvijeća manje smeća“, uz potporu Zagrebačke županije a u suradnji s općinom Krašić organiziralo je 13. eko-akciju uklanjanja i zbrinjavanja otpada iz zaštićene prirode Žumberka.

 

CIJELI ČLANAK »