Grobničke Alpe

U subotu u 6 h ujutro krenuli smo iz Siska put Grobničkih alpi do sela Podkilavac gdje smo ostavili auto. Budući su nam rekli da je dom popunjen, ruksaci su nam bili prekrcani zbog šatora i ostale opreme. Na uspon smo krenuli u 10 h kroz zanimljivu i na mjestima tehnički zahtjevnu Mudnu dol. Do planinarskog doma Hahlići smo stigli oko 14 sati te smo napravili dužu pauzu za ručak, odmor i uživanje u pogledu, jer ispred doma se nalaze i tri lokve koje nose naziv Hahlići i pojilište su velikom krdu konja koji žive na okolnim proplancima. Poslijepodne smo obišli Suhi vrh (1280 m) i najviši vrh čitavog masiva Obruč 1376 m s kojih se pružaju lijepi vidici na sve strane. Povratak u dom je bio oko 20 h.
Nakon što smo složili šator, domaćini su nam rekli da ipak ima mjesta u domu zbog nedolaska nekoliko najavljenih planinara, pa smo zbog najavljene hladnoće u noći (oko 5 stupnjeva) odlučili da bi spavanje u domu ipak bila pametnija opcija.
U nedjelju smo krenuli  oko pola 8. Kružnom turom posjetili smo Špilje, visoku stijenu Napa te Bucov plato koji predstavlja slikoviti južni vrh Pakleno. Na povratku prema domu smo posjetili i vrh Fratar (1358 m). Obilazak je trajao do 12 h te smo se vratili na ručak u dom te spremanje stvari za silazak. Povratak  je bio putem preko Kolaca. Do auta smo došli u 15:15 h umornih nogu i ramena!
Da za kraj napomenem, ubrzo nakon polaska prema Sisku, vrijeme se pokvarilo te je počela padati jaka kiša i puhati još jači vjetar tako da smo imali sreće. „Sreća prati hrabre!“ veli narodna izreka.

Autor teksta i fotografija: Marko Kotaranin

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

damavand naslovna
Obavijesti

Na krovu Bliskog istoka i najvišem vulkanu Azije (21. – 29.7.2018.)

EKSPEDICIJA DAMAVAND 5671m

Jednog ranog prosinca prije par godina, pri povratku sa Sri Lanke za Zagreb, proletjeli smo iznad Damavanda. Pogled na njegov stožasti vrh prekriven snijegom, kako se zrcali u tirkiznom jezeru Lar, bio je sasvim dovoljan. Odmah sam znala da ću uskoro pohoditi ovu moćnu planinu. Jer ne doći na tako magično mjesto za mene bi bilo kao ne disati.

CIJELI ČLANAK »
2019 04 26 Mosor 01
Izleti

Mosor i Omiška Dinara (26. – 28.4.2019.)

Mosor je primorska planina u srednjoj Dalmaciji, u Hrvatskoj. Proteže se uz more od Splita i Kliškog prijevoja na sjeverozapadu, sve do rijeke Cetine na jugoistoku. Najviši vrh je Veliki Kabal (1339 m). Ostali zanimljivi vrhovi na glavnom grebenu su vrh na kojem je Vickov stup (1325 m) i Sveti Jure (1319 m) s istoimenom kapelicom na vrhu.

CIJELI ČLANAK »