Grobničke Alpe

U subotu u 6 h ujutro krenuli smo iz Siska put Grobničkih alpi do sela Podkilavac gdje smo ostavili auto. Budući su nam rekli da je dom popunjen, ruksaci su nam bili prekrcani zbog šatora i ostale opreme. Na uspon smo krenuli u 10 h kroz zanimljivu i na mjestima tehnički zahtjevnu Mudnu dol. Do planinarskog doma Hahlići smo stigli oko 14 sati te smo napravili dužu pauzu za ručak, odmor i uživanje u pogledu, jer ispred doma se nalaze i tri lokve koje nose naziv Hahlići i pojilište su velikom krdu konja koji žive na okolnim proplancima. Poslijepodne smo obišli Suhi vrh (1280 m) i najviši vrh čitavog masiva Obruč 1376 m s kojih se pružaju lijepi vidici na sve strane. Povratak u dom je bio oko 20 h.
Nakon što smo složili šator, domaćini su nam rekli da ipak ima mjesta u domu zbog nedolaska nekoliko najavljenih planinara, pa smo zbog najavljene hladnoće u noći (oko 5 stupnjeva) odlučili da bi spavanje u domu ipak bila pametnija opcija.
U nedjelju smo krenuli  oko pola 8. Kružnom turom posjetili smo Špilje, visoku stijenu Napa te Bucov plato koji predstavlja slikoviti južni vrh Pakleno. Na povratku prema domu smo posjetili i vrh Fratar (1358 m). Obilazak je trajao do 12 h te smo se vratili na ručak u dom te spremanje stvari za silazak. Povratak  je bio putem preko Kolaca. Do auta smo došli u 15:15 h umornih nogu i ramena!
Da za kraj napomenem, ubrzo nakon polaska prema Sisku, vrijeme se pokvarilo te je počela padati jaka kiša i puhati još jači vjetar tako da smo imali sreće. „Sreća prati hrabre!“ veli narodna izreka.

Autor teksta i fotografija: Marko Kotaranin

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Image00028
Obavijesti

K2 – Trijumf i tragedija (25.09.2014)

Vrhunac obilježavanja 90 godina planinarenja u Sisku predstavljalo je gostovanje najvećeg hrvatskog alpinista Stipe Božića. U dvosatnom druženju održao je multimedijsku prezentaciju sa svog uspona na drugi vrh po visini na svijetu, smrtonosni K2, koji su obilježili i trijumf i tragedija.

CIJELI ČLANAK »