RISNJAK – SNJEŽNIK – GUSLICA 12. – 13. srpnja 2014.

RISNJAK – SNJEŽNIK – GUSLICA 12. – 13. srpnja 2014.

“Među vrletnim risnjačkim stijenama i dubokim provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano biljni i životinjski svijet, a čovjek neka prolazi njegovim stazama pun poštovanja pred velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao.”  Dr. Ivo Horvat

Planinski masiv RISNJAK dio je Dinarskog gorja i spada u najljepše hrvatske planine. Sastoji se od više planinskih vrhova, a naznačajniji su: Veliki Risnjak (1528 m.n.v.), Snježnik (1506 m.n.v.), Sjeverni Mali Risnjak (1434 m.n.v.) i Južni Mali Risnjak (1448 m.n.v.). Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta vidljivo je na svakom koraku. Planina je dobila ime po risu, koji obitava u njezinim šumama. Pod Risnjakom izvire rijeka Kupa, jedna od naših najčišćih rijeka.

 

SNJEŽNIK (1506 m.n.v.) je slikovit kameniti greben okružen strmim cvjetnim livadama. Zahvalju­jući izdvojenom položaju i visini, jedan je od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. Osobito su dojmljivi vidici na Risnjak, slovenski Snežnik, Obruč, Učku i riječki zaljev s kvarnerskim otocima. Ime je dobio po velikim količinama snijega koji se unatoč blizini mora zadržava sve do proljeća.

 

GUSLICA (1490 m.n.v.) je planina u blizini Snježnika, a karakteristična je po napuštenom vojnom objektu na samome vrhu. Nakon odlaska vojske kompleks ostaje bez namjene, te je prepušten propadanju.

 

Program planinarskog izleta – kratki opis:

Subota 12.07.2014. Vozimo se u pravcu Zagreba, te autocestom Karlovac – Rijeka. Sa autoceste prije Rijeke skrenemo prema izlazu Kikovica, koji nas vodi na staru cestu Zagreb – Rijeka. Staru cestu pratimo u smjeru Zagreba, do mjesta gdje se lijevo odvaja uspon prema skijalištu Platak (1111 m), do velikoga parkirališta, gdje parkiramo autobus. Na početku parkirališta desno se odvaja cesta, kojom nakon 100m hoda dolazimo do planinskoga doma Sušak na Platku. Staza prema Risnjaku u laganom usponu vodi kroz visoku bukovu šumu. Nastavljamo do lokacije Cajtige gdje je ulaz u NP Risnjak i gdje prelazimo makadamsku cestu Gornje Jelenje – Gerovo. Dolazimo do Pelcerove staze sa koje se otvara pogled na masiv Risnjaka, a nakon 1 sata do vidikovca sa kojeg se vidi planinarski dom na platou ispod Risnjaka, na visini 1418 m.

Smještaj u Dom, ručak, a zatim uspon na Veliki Risnjak. Povratak u Dom gdje imamo noćenje.

Nedjelja, 13.07.2014. Nakon doručka oko 9,00 h nastavljamo prema Snježniku. U neposrednoj blizini vrha nalaze se prirodna staništa runolista, a 14 m ispod vrha napušteni je planinarski dom.

Od Šloserovog doma do Cajtige (ovom stazom smo jučer došli), gdje se naša staza odvaja desno prema  Fratrovim dolcima, do Rimske ceste koja je ujedno i granica NP Risnjak. “Stazom po grebenu” dolazimo do vrha Snježnika. Snježnik – Guslica: od doma na Snježniku nastavljamo hrptom prema sjeveru. Uspinjemo se travnatim obronkom na brijeg Međuvrhi. Iza vrha silazimo na prijevoj gdje počinje šuma, nakon koje se stiže na cestu što ide s Platka na Guslicu. Uspon na vrh cestom ili livadama.

Guslica – Platak: s Guslice se cestom vraćamo do oštrog desnog zavoja ceste gdje ona napušta planinski hrbat. Odatle hrptom niz brdo nekoliko desetaka metara prema Snježniku, ali odmah zatim desno, strmo nizbrdo preko livade do njenog dna. Pri dnu livade ulazimo u šumu, gdje je u početku put strm, kroz koju nas markirani put vodi sve do ceste iznad livade Veliki Pribeniš kojom ćemo se vratiti do doma Sušak. 

Po povratku na Platak planirano je zadržavanje oko 1 h – odmor, ručak te nastavak puta prema Sisku. Povratak u Sisak predviđen je oko 21 sat.

Cijena prijevoza cca. 120,00 kn – ovisno o broju učesnika. Ulaznica za NP Risnjak 25,00 kn, spavanje u Šloserovom domu 40,00 kn + boravišna pristojba; korištenje posteljine doma 10,00 kn.

Odredište:  Risnjak, Snježnik, Guslica
Datum izleta:  12. i 13.07.2014.
Mjesto okupljanja:  željeznički kolodvor u Sisku
Polazak:  06;00
Povratak:  22:00
Oprema i dokumenti:

odjeća i obuća prikladna vremenskim prilikama (zaštita od sunca, kiše), čvrste planinarske cipele, planinarski štapovi , rezervni veš za presvući nakon ture, vreča za spavanje (ako ne koristite posteljinu u Domu).
1l tekućine (čaj, voda) za svaki dan

Planinarska, osobna i zdravstvena iskaznica.
Težina staze: Staza zahtjeva dobru kondiciju, nije tehnički zahtjevna osim 100 m uspona na vrh Risnjaka

Okvirno vrijeme hodanja (u satima):

 1 dan – 3 sata ; 2 dan – 5 – 6 sati
Način prijevoza: autobus
Vodič, informacije i prijave:  Branka Dimov, Mob. 099 240 0309; prijave srijedom na sastancima društva

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

DSC08772
Obavijesti

Na vrhovima Srednjeg Velebita

Troje planinara boravilo je 07.09.i 08.09. na vrhovima oko Baških Oštarija. Bilo nam je zaista lijepo. Kući smo se vratili puni utisaka, bogatiji za još jedan prekrasan boravak u planini.

CIJELI ČLANAK »