Srednji Velebit (02/03.07.2016.)

 Na izletu je sudjelovalo 12 planinara iz 3 planinarska društva: HPD Siska, HPD Zrina i HPD Pogledića. Krenuli smo u subotu u 5,30 h sa željezničkog kolodvora u Sisku s dva vozila (kombi i osobni automobil).

p7020054

 Nakon usputne kave u Baške Oštarije i Vilu Velebita smo stigli do 9,30 h. To nam je bilo polazište naše prve planinarske rute na Ljubičko brdo. Nakon kratkih priprema i smještaja u ljetnoj sobi vile Velebita započeli smo uspon uz potok Ljubicu i dalje strmo kroz šumu preko travnatog pojasa do samog vrha. Na samom vrhu smo dogovorili smjer povratka uz Filipov kuk, zanimljivu i dosta zahtijevnu staza za silazak te odlazak u Karlobag na osvježavajuće kupanje. Hodanje smo završili do 14,00 h te nakon odmora i ručka nešto prije 17,00 h se uputili u Karlobag.

U nedjelju nam je odredište bio Veliki i Mali Sadikavac. Uspon smo započeli u 8 sati ujutro kod prijevoja Takalice gdje se cesta počinje spuštati prema Gospiću. Dolaskom na sami hrbat pogled prema Konjevači, Ljubičkom brdu i Gospiću su zaklonili oblaci te je mala grupa odustala od odlaska na Konjevaču. Nakon odmora i silaska manje grupe naših planinara s Malog Sadikavca svi smo se zajedno uputili preko Sladovače do Baških Oštarija. Uz usputna odmaranja na livadama Sladovače do Oštarija smo stigli oko 13 sati. Poslije odmora uz ručak krenuli smo na put kućama. Na povratku smo se zaustavili u Rastokama. Kućama smo stigli u ranijim večernjim satima sati.

Svi sudionici izleta su pomogli uspješnoj realizaciji izleta i zajedničkom druženju. Posebno veliko Hvala Nikoli.

Autor teksta i fotografija: Anica Šandrk

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email