Dikavac – Goletne rudine (8.2.2020.)

Polazak: Ispred Konzuma u Sisku (Caprag) u 7:00 sati

Plan izleta: Vožnja do prijevoja Vratnik uz stanku za kavu u Glini. Dio automobila se ostavlja u Gvozdanskom. Slijedi planinarenje do vrhova Dikavac i Goletnih rudina. Na povratku svraćamo u B. Kostajnicu na ćevape.

Staza: Kreće se s prijevoja Vratnik na prostoru Čavlovice. Prolazi se kroz nekoliko zaseoka i preko vrhova Glavica i Vučkovića brda do prvog odredištva, vrha Dikavac (585 mnv). Na vrhu radimo pauzu uz otvorene poglede na sjeverozapad. S vrha „staza“ vodi preko zaseoka Kovačevići, kroz klance i uz potoke do drugog odredišta, Goletnih rudina (548 mnv). Na ovome vrhu ćemo uživati u pogledima na jugozapad, preko Trgovske gore i utvrde Gvozdansko do planina u BiH, Ličke Plješivice… Spuštamo se u mjesto Gvozdansko čime završava planinarski dio izleta.

Hodanje: Ukupne dužine 15-ak km, vrijeme hodanja 7 sati

Napomena: Izlet nije standardni društveni nego i avanturistički. Fizički je srednje zahtjevan, a uz vrstu terena i zahtjevan. Ne postoje planinarske staze, dio puta idemo kroz klanac, prelazimo potok nekoliko puta, možda ćemo se malo probijati kroz trnje i šikaru. Ipak, područje je dobro poznato organizatoru i nekolicini učesnika.

Povratak: Do 20:00 sati

Oprema: Slojevita odjeća, visoke cipele, štapovi za hodanje, ruksak s hranom, rezervna roba (tenisice, rezervne hlače, rublje, čarape i sl.), osobni dokumenti

Prijevoz: Automobilima

Troškovi: Ukupna udaljenost puta iznosi 180 kilometara, što znači da bi troškovi za auto prosječene potrošnje 7 l s 4 osobe iznosili cca. 120 kn. Ukoliko vozač ne odredi drugačije, „nepisano pravilo“ je da trošak benzina trebaju pokriti suputnici u autu, dok je vozač oslobođen zbog akumulacijskih troškova koje sam plaća.

Prehrana: Iz ruksaka

Moguće promjene u ovisnosti o stanju na terenu i mogućnostima sudionika

Informacije i prijave: Na sastancima društva ili na mail Društva: hpd-sisak@hpd-sisak.hr

Vodič: Marko Kotaranin

Fotografije i doživljaje s prošlogodišnjeg izleta možete pogledati/pročitati na sljedećoj poveznici: http://www.hpd-sisak.hr/index.php/obavijesti-menu-item/593-goletne-2019


Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Odazivom na izlet, svaki pojedinac dozvoljava upotrebu osobnih fotografija nastalih tokom izleta na web i Facebook stranici HPD-a Sisak.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti