VAGANSKI VRH (1757m) i SVETO BRDO (1752m) – 15-16.06.2024.

Vaganski vrh visine 1757 m.nv. je najviši vrh Velebita. Pripada južnom Velebitu. Okolica vrha je jedna travnata zaravan, a pogled s vrha pruža se prema Lici, a prema moru je nešto slabiji zbog visoravni na morskoj strani Velebita. Na Vaganski vrh se može doci sa više strana, a mi mu ovaj put dolazimo sa Ličke strane od visoravni Bunovac. S ove točke je najbrže doći do Vaganskog vrha.
Vrijeme trajanja uspona i nazad na polaznu točku traje oko 6 h. Staza nije tehnički zahtjevna, kondicijski srednje teška.
Sveto Brdo s 1752 m.nv. je drugi najviši vrh Velebita i to je vjerojatno najprepoznatljiviji vrh Velebita. Ima oblik samostojeće piramide i vidljiva je s nekoliko stotina kilometara, smještena je na jugoistočnom kraju 10km duge skupine Vaganski Vrh-Sveto Brdo, a uglavnom se uzdiže iznad dolina Velika i Mala Paklenica. Sveto Brdo je svoje ime dobilo jer su ljudi vjerovali da se za vrijeme oluja tamo gore obračunavaju Božanske i zle sile. Sveto Brdo je prvoklasna vizura i slobodno se može nazvati kraljem panorame. Pogled je stvarno zadivljujući, a to je zato sto Velebit nigdje nema jednostavan glavni greben, osim ovdje i ništa ne zaklanja pogled. I na ovaj prekrasni vrh se penjemo sa Ličke strane tj. od Bunovca.
Od parkirališta vratimo se cestom stotinjak metara i desno skrenemo u šumu gdje nas staza vodi na Bunovačke livade. Put je praćen prekrasnim vidicima prema moru, a otvara se pogled i na vršnu stijenu Vlaškog Grada. Završni uspon na Sveto Brdo je dosta oštar, vodi po tratini, a zatim po kamenjaru. Pogled sa ove ljepotice je najljepši pogled u Hrvatskoj, jednostavno rečeno zastane vam dah i osjećate se veoma privilegiranim što ste tu i možete uživati u toj nestvarnoj ljepoti.
I ovaj uspon tehnički nije zahtjevan, ali je potrebna dobra kondicija. Vrijeme uspona i silaska je oko 7h.
PLAN IZLETA
15.06 subota – krećemo u 6h sa parkirališta sp. dvorane Zeleni Brijeg.
Ide se osobnim automobilima.
Po dolasku uzimamo ruksak spremljenim za taj dan i kreće se na uspon na Vaganski vrh. Po povratku podižemo šatore u kojima ćemo spavati tu noć.
16.06 nedjelja, buđenje oko 6h, doručak, čaj ili kava po izboru, poslije tog idemo na uspon na Sveto Brdo. Poslije silaska raspremanje šatora i slijedi povratak kuci.
OPREMA:
ŠATOR
VREĆA ZA SPAVANJE
NAGLAVNA LAMPA
PODLOŠCI ZA ŠATOR
To je glavna oprema, a sve drugo je bonus. Svatko si može ponijeti, ako ima, malo plinsko kuhalo, nož, posudu u kojoj ćemo skuhati kavu ili neku gotovu juhu, a svakako ne bi bilo loše i zapaliti vatru i roštiljati neke dobre kobasice, a i dobro vino bi dobro došlo. Svakako ne smije se zaboraviti ponijeti dovoljno vode. Spavati u šatoru u prirodi i još pod Velebitom je izniman događaj.
Na ovaj izlet se mogu prijaviti svi sa dobrom kondicijskom spremnošću.
Organizator izleta,
Jasminka Malnar
098 195 3490

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

begunjscica 01
Izleti

Begunjščica, Vrtača i Stol (SLO), 22. – 23.6.2019.

Stol, Vrtača i Begunjščica pripadaju Karavankama sa kojih se pružaju prekrasni pogledi na središnju Sloveniju. Stol sa svojih 2236m najviši je vrh Karavanki. Pogled sa Stola je otvoren na sve strane, od Julijskih Alpa, Karavanki, Visokih i Niskih Turen, središnjih Karavanki, Kamniško Savinjskih Alpi i dobar dio Gorenjske.

CIJELI ČLANAK »