Grobničke Alpe (24/25.09.2016.)

Osim nešto svježijeg jutra i večeri, vrijeme nam je bilo naklonjeno kao da ljeto još uvijek traje.

U 6:15 smo krenuli iz Siska, te uz stajanje u Vukovoj Gorici stigli na odredište, selo Podkilavac. Tamo su nas dočekali ljubazni domaćini iz PD Obruča s rakijicom za jutarnje razbuđivanje.

Budući da nas je bilo puno, dogovorili smo da ćemo se već na početku razdvojiti u dvije grupe za hodanje do doma, a od doma na vrhove ići ovisno o željama i mogućnosti planinara. Manja skupina je išla stazom preko Čeke do doma Hahlić dok je veća skupina išla kroz Mudnu dol. Pomažući jedni drugima, prošli smo Mudnu dol bez poteškoća i na izlazu se nagradili dugim izležavanjem na osunčanoj travi. Nakon odmora na domu smo, što pojedinačno, što grupno obišli vrhove Obruč, Dnić, Ćunina Glava i Suhi vrh na kojem smo dočekali zalazak sunca iza Ćićarije. Na domu smo se za večeru počastili odličnim grahom i štrudlama od jabuke koje su nam pripremili domaćini.

Nedjeljno jutro smo iskoristili za obilazak kružne ture na kojoj smo prvo slučajno posjetili jedan nepoznati vrh (naknadno nazvan Markov vrh 🙂 ), a nakon toga Južni vrh Pakleno, Bucov plato, stijenu Napa i Fratar. Sa Fratra se pružao posebno lijep pogled na sve strane, od sjevera prema Snežniku, istoka prema Risnjaku, juga prema Velebitu i zapada prema Rijeci i Učkoj. Nažalost, nismo mogli ostati cijeli dan na vrhu! Prema Podkilavcu smo se spustili stazom preko Čeke dok se druga grupa koja je u subotu išla tom stazom spustila preko Istočnog vremena. Prije polaska za Sisak smo se još družili uz pivo i pizzu u mjestu Dražice.

Naglasio bih hrabrost i odlučnost svih planinara u ova dva dana za svladavanje puno tehničkih prepreka kroz Mudnu dol, Napu i jedan novoosvojeni vrh nedaleko Južnog vrha Pakleno. Hvala svim planinarima koji su sudjelovali u izletu!

Marko Kotaranin


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

komna pozimi
Izleti

Komna (SLO) (25/26.03.2017.)

Od Bohinjskog jezera staza vodi do doma na Komni (48 serpentina- 3 h ). Dom je opskrbljen hranom i pićem. Pogledi na Bohinjsko jezero i dvjetisućnjake:Bogatin, Lanževica, Mahavček, Lepa Komna, Spodnja Komna. Uspon na neki od nabrojanih vrhova, ovisno o vremenskim prilikama.

 

CIJELI ČLANAK »
DSC05796
Izleti

Bjelolasica (11.7.2020.)

Bjelolasica je najviša planina Gorskog Kotara. Vrh Kula visok je 1534 m. Dobila je ime po uskom svijetlom hrptu koji se ističe iznad šumskog pojasa, osobito kad je pod snijegom.

CIJELI ČLANAK »