Grobničke Alpe (24/25.09.2016.)

Osim nešto svježijeg jutra i večeri, vrijeme nam je bilo naklonjeno kao da ljeto još uvijek traje.

U 6:15 smo krenuli iz Siska, te uz stajanje u Vukovoj Gorici stigli na odredište, selo Podkilavac. Tamo su nas dočekali ljubazni domaćini iz PD Obruča s rakijicom za jutarnje razbuđivanje.

Budući da nas je bilo puno, dogovorili smo da ćemo se već na početku razdvojiti u dvije grupe za hodanje do doma, a od doma na vrhove ići ovisno o željama i mogućnosti planinara. Manja skupina je išla stazom preko Čeke do doma Hahlić dok je veća skupina išla kroz Mudnu dol. Pomažući jedni drugima, prošli smo Mudnu dol bez poteškoća i na izlazu se nagradili dugim izležavanjem na osunčanoj travi. Nakon odmora na domu smo, što pojedinačno, što grupno obišli vrhove Obruč, Dnić, Ćunina Glava i Suhi vrh na kojem smo dočekali zalazak sunca iza Ćićarije. Na domu smo se za večeru počastili odličnim grahom i štrudlama od jabuke koje su nam pripremili domaćini.

Nedjeljno jutro smo iskoristili za obilazak kružne ture na kojoj smo prvo slučajno posjetili jedan nepoznati vrh (naknadno nazvan Markov vrh 🙂 ), a nakon toga Južni vrh Pakleno, Bucov plato, stijenu Napa i Fratar. Sa Fratra se pružao posebno lijep pogled na sve strane, od sjevera prema Snežniku, istoka prema Risnjaku, juga prema Velebitu i zapada prema Rijeci i Učkoj. Nažalost, nismo mogli ostati cijeli dan na vrhu! Prema Podkilavcu smo se spustili stazom preko Čeke dok se druga grupa koja je u subotu išla tom stazom spustila preko Istočnog vremena. Prije polaska za Sisak smo se još družili uz pivo i pizzu u mjestu Dražice.

Naglasio bih hrabrost i odlučnost svih planinara u ova dva dana za svladavanje puno tehničkih prepreka kroz Mudnu dol, Napu i jedan novoosvojeni vrh nedaleko Južnog vrha Pakleno. Hvala svim planinarima koji su sudjelovali u izletu!

Marko Kotaranin


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti