Viševica (1428 m) i Zagradski vrh (1187 m) 25.11.2023.

HPD Sisak organizira jednodnevni planinarski izlet u Gorski kotar na VIŠEVICU i ZAGRADSKI VRH 25. studenog 2023., s polaskom u 5:30 h autobusom s parkirališta Sportske dvorane Zeleni brijeg u Sisku.

 

Plan izleta:

Polazak: subota, 25. studenoga 2023. u 5:30 autobusom s parkirališta Sportske dvorane Zeleni brijeg u Sisku. Prijava sudjelovanja za izlet uz uplatu (20 €) srijedom u Društvu.

Viševica 1428 m – (do 3 sata) je vrh stožastog oblika koji se iznad brojnih vrhova u okolici ističe izgledom i visinom. Padine ispod vrha su strme i šumovite, a na samom vrhu nema šume pa se vidici otvaraju tek s izlaskom na vršnu livadu. Unatoč ljepoti, planinari Viševicu razmjerno rijetko posjećuju jer su svi klasični prilazi prilično strmi i dugi.

Zagradski vrh 1187 m – (do 2 sata) je najviši vrh u pojasu uzduž primorskog ruba goranske visoravni. On je od vinodolske stube udaljen oko 5 km, a s druge strane je samo 2 km udaljen od Viševice pa predstavlja prijelazno područje između Vinodola i Velike Kapele. Sjeverna strana vrha je pokrivena bukovom šumom, a primorska strana je stjenovita i gola. Vršni dio ima oblik lijepoga travnatoga hrpta s kojeg se šire vidici prema Vinodolu i Riječkom zaljevu. Na istočnom podnožju Zagradskog vrha, na visini od 950 m, pruža se područje lijepih livada gdje su Vinodolci imali svoje ljetne pastirske stanove zvane Zagradi, po kojima je sami vrh i dobio ime.

Oprema: standardna planinarska (udobne i čvrste cipele, ruksak, odjeća za planinarenje, hrana i voda iz ruksaka uz mogućnost ručka u planinarskom domu “Vagabundina koliba”).

Napomena: odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta, da ispunjava zdravstvene, psihofizičke i tehničke uvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, da prihvaća program, da ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu za tekuću godinu, da pristupa izletu na vlastitu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča.

 

Organizator: Anica Šandrk, 098 92 82 068

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti