Učka (16.9.2018.)

Učka je najviša planina istarskog poluotoka u zapadnoj Hrvatskoj. Pruža se uzduž opatijske rivijere. Njen najviši vrh Vojak visok je 1.396 m. Njegovo je tjeme gola kamena glavica, na kojoj je razgledni toranj – vidikovac. Sagrađen je 1911.god. od kamena, visok je pet metara, a s njega se pruža najljepši vidik u Istri. Za lijepa vremena vide se Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit, Ćićarija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

35. Memorijalni pohod na Učku organizira se povodom 75. obljetnice “Pazinskih odluka” iz 1943. godine o priključenju Istre, Rijeke, Dalmacije i otoka Hrvatskoj.


PLAN izleta

Polazak sa željezničkog kolodvora u Sisku u 5:00 sati. Planirani dolazak u Medveju do 8:30 sati, gdje nas čekaju domaćini iz PD Kamenjak iz Rijeke.

Planirane su dvije grupe:

Teža grupa kreće iz Medveje, kroz Lovransku Dragu i preko sedla do vrha Vojak (1396 m). Uspon bi trebao trajati oko 4 sata, a silazak do Medveje oko 3 i pol sata. Izlet je kondicijski vrlo zahtjevan, posebno prilikom silaska s planine. Sisačka grupa se sa vrha spušta prema planinarskom domu na Poklonu, gdje nas čeka autobus.

Lakša grupa ide uobičajenom stazom od planinarskog doma na Poklonu do vrha Vojak i natrag. Polazak na stazu je oko 10.30. Susret svih sudionika pohoda bit će na vrhu Učke.

Prijave uz obaveznu uplatu akontacije na redovitom sastanku društva.

Kontakt: Ljubica Matijašević, 091 563 2075

 

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost i sa potrebnom opremom, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta, prema objektivnim okolnostima na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti