Tko smo mi ?


Hrvatsko planinarsko društvo SISAK je dobrovoljna samostalna, interesna i izvanstranačka udruga planinara ustrojena kao slobodan oblik udruživanja građana nastala dobrovoljnim udruživanjem ljubitelja planina i planinarske prirode te prirodnih i povijesnih znamenitosti u planinama.

 Cilj društva je animirati što veći članova  da se priključe raznim aktivnostima društva.

Glavne aktivnosti kojima se društvo bavi su:

  • organiziranje planinarskih izleta diljem domovine i u inozemstvu
  • održavanje planinarske kuće na Oltarima
  • radne akcija čišćenja i markiranja planinarskih putova
  • održavanje web stranice i oglasnih ormarića
  • organizacija planinarske škole, te upućivanje  planinara  na školovanje za vodiče, i markaciste
  • organiziranje društvenih sastanaka i druženja

Organizirana planinarska aktivnost u Sisku traje od 1924.godine. Kroz godine aktivnost se razvijala i prestajala, a današnje društvo djeluje bez prekida od 1982. godine.

Društvo danas  broji preko 250 članova, i prosječno organizira oko 90-tak izleta godišnje, na kojima sudjeluje preko 1200 učesnika.

Naše prostorije u kojima se sastajemo svake srijede u 19h nalaze u Ulici I.Meštrovića 32. Osim onoga planinarskog «gdje smo bili i kamo idemo», na sastancima se odvijaju prezentacije sa slikama s izleta, tematska predavanja iz zaštite prirode, očuvanja okoliša, zaštite zdravlja, prikaz planinarskih znanja i vještina.

Društvo  upravlja planinarskom kućom u mjestu Oltari na Sjevernom Velebitu. Kuća je otvorena tijekom srpnja i kolovoza. Članovi društva  vode brigu o kući, održavaju je, tako da pruža ugodno utočište svim planinarima koji se zateknu u ovom prekrasnom kutku naše domovine.

Održavamo i markiramo planinarske staze:

  • Vratnik – Oltari
  • Oltari – Babić dolac – Oltari

Zajedno s planinarskim društvom  Zrin održavamo stazu Petrinja – Hrastovica

Organiziramo planinarsku školu u kojoj se teorijski i praktično nauči kako sigurno i ugodno planinariti. Škola daje poticaj razvitku ljubavi prema prirodi i svijesti o važnosti očuvanja prirode, te uključivanju mladih u svijet planinarenja.

Društvo se uključuje i održava akcije vezane uz zaštitu prirode , jer zaštita prirode i prirodne sredine kao i očuvanje prirodne baštine sastavni su dio planinarske etike.

Društvo ima u Ulici S.i A.Radića 8 postavljena tri oglasna ormarića, u kojima se redovito izlažu slike s proteklih izleta, i time pridonose upoznavanju svih građana s ljepotama gorskog i planinarskog kraja.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image19
Obavijesti

Na Visočici, Panosu i Urljaju

 Dana 24.06.2016. god.četvoro planinara pohodilo je gospićku ljepoticu  Visočicu i Panos.  Izlet je organizirao i vodio Damir Vlahov –Geza.  Česti smo gosti tog prekrasnog kraja pa vjerujem da bi Aničin auto i bez njene pomoći  sam pronašao put iz Siska prema Baškim Oštarijama.

CIJELI ČLANAK »