HPD Sisak i Tjedan dizajna u Tehničkom muzeju Nikole Tesle


Naljepnica HPD-a Sisak

O samoj naljepnici najbolje nam je mogao ispričati Milan Božičević, jedan od osnivača društva 1982. godine, predsjednik u više navrata, tajnik i organizator brojnih ekoloških akcija. Prema njegovim riječima nedugo nakon osnivanja HPD Sisak, tijekom 1983. godine od strane prof. Krešimira Klarića rodila se ideja o izradi naljepnice. Njegov je prijedlog bio da se unutar crvenog kruga kojeg čini tekst Planinarsko društvo Sisak i dva runolista plavim slovima stave inicijali PD. Naljepnica je izgledala ovako:

Naljepnica 01

U želji da se naljepnicom istaknu obilježja grada Siska i planine Klek, koja ima važnu ulogu u povijesti hrvatskoga planinarstva i alpinizma, Mijo Štrk, Milan Božičević i alpinist Roko Nikolić mijenjaju znak u unutrašnjosti kruga te naljepnica dobiva novi izgled. Zbog grafičkih teškoća nisu uspjeli na znak staviti i kupski čamac, šiklju. Sisački obrtnik Cvetnić realizirao je tiskanje prve naljepnice 1984. godine. Prema Statutu društva člankom 8. opisana je riječima:

Znak Društva je okruglog oblika, planinarska markacija (crveni krug s bijelom sredinom). U bijeloj sredini nalaze se simboli Starog grada Siska i zidanog kupskog mosta s obrisima planine Klek – u plavoj boji. U crvenom kružnom prstenu nalazi se natpis HRVATSKO PLANINARSKO DRUŠTVO SISAK. Navodnici riječi Sisak su dva cvijeta runolista koji odvajaju naziv SISAK.

 Naljepnica 02

Naljepnicu sa sobom nosi svaki planinar kada kreće ususret novoj planini, stavljajući je na prigodna mjesta osvojenih vrhova, posjećenih domova i sudjelovanja na ekološkim akcijama. Zanimljivost čini jedna serija naljepnica gdje se omaškom zrcalno otisnula slika Kleka i Klečice. Takva je naljepnica rijetkost.

Naljepnica 03 

Ovom prigodom željeli bismo istaknuti da se ljubav između HPD-a Sisak i ove planine ne očituje samo odabirom motiva za naljepnicu. Od osnutka Alpinističkog odsjeka 1900. ovdje su svoj zanat pekli sisački alpinisti Vlado Gregl, Savo Blazonija, Ivica Tušak, Mario Dadić, Roko Nikolić i Mile Ljubišić. Dragutin Ivnik (s 84 godine najstariji član društva) , Roko Nikolić, Milan Božičević i Ivica Keresman 1992. godine radili su petnaest stuba ispod Vrijeskove pločice. Slijedeće 1993. godine postavljene su četiri informativne table: putokaz za skretanje preko mosta u Puškarić, tabla Čuvajmo cvijeće Kleka, putokaz za raskršće i tabla Dolazite u carstvo klečkih vještica. Table je izradio Milan Božičević, a oslikao prof. Jurić iz Sela. Dragutin Ivnik i Ivica Keresman postavili su kip Majke Božje ispod Vrijeskove pločice. Obzirom na navedeno često se među članovima Društva čuje: Idemo na naš Klek!

Tekst: Vesna Rogulja Mart


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

17
Obavijesti

Majstorska cesta

Prije dosta godina muž je dio ove ceste prehodao s prijateljem i toliko mu se svidjelo da je stalno pričao o njoj. A kako ja hodanje obožavam odlučili smo krajem rujna prehodati njen predivni makadamski dio (cca 17 – 20 km). 

CIJELI ČLANAK »