Svilaja i Kamešnica (15. i 16.06.2013.)

Svilaja je planina u Dalmatinskoj zagori,pruža se smjerom sjeverozapad-jugoistok između Sinjskog i Petrovog polja u dužini od oko 30km, usporedno s višim sjevernijim lancem Dinara-Troglav.

Vrh Svilaje je ogoljena travnata glavica sa slobodnim vidikom na sve strane. Prilaz: Zelovo-pl.kuća Orlove stijene-Kunićeve staje –Svilaja 2h.

Kamešnica je planina koja se nalazi na granici Hrvatske i BiH, u Zagori iznad Sinja. Kompletan vršni greben s najvišim vrhovima Konj (1856 m Kurljaj (1809 m) i Garjeta (1773 m  se nalazi u BiH, dok je najviši vrh s hrvatske strane Glavaš (1308 m ).

S južne, hrvatske strane, s koje se pristupa cestom Sinj – Otok – Korita – Gornja Korita, dolazi se na 800 m nadmorske visine. Planinarski put dalje vodi čistom, goletnom padinom do vrha Kurljaj (1809 m). Put dalje vodi planinskim vrhuncima, par kilometara do vrha Konj (1856 m), koji je ujedno i najviši vrh Kamešnice.

Kamešnica je prekrasna planina za planinarenje u proljetnim i jesenskim mjesecima, no zbog izloženosti zračnim strujama i dodiru dvaju klimatskih područja, mogu se očekivati nagle i nepredviđene promjene vremena, stoga je uvijek potreban oprez.


Odredište:  Svilaja i Kamešnica
Datum izleta:  15. i 16.06.2013.
Mjesto okupljanja:  željeznički kolodvor u Sisku
Polazak:  05;00
Povratak:  
Oprema i dokumenti:  planinarska izkaznica, osobna karta
Težina staze:  

Okvirno vrijeme hodanja (u satima):

 
Način prijevoza: autobus
Vodič, informacije i prijave:  Drago Jagarčec – Đino, 098 910 5567

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

Image14
Obavijesti

Kružno po Hrastovici (15.03.2014.)

15.3.2014. Andrijano Kompasi vodio je 22 planinara kružno po Hrastovici. Kretalo se u 8 sati od crkve u Hrastovici preko Kula do doma gdje je bio kraći odmor. Nastavlja se prema Tješnjaku uz zaustavljanje kod Vase zbog rakijice.

CIJELI ČLANAK »