Sveta Gera (23.06.06.2013.)

IZLET JE OTKAZAN!Sveta Gera, najviši vrh Žumberačke gore u blizini slovenske granice, općina Žumberak. Vrh je širok valovit proplanak dug oko 300 metara, 1178 m visok (prema nekim izvorima 1181 m).

Slovenci vrh od 1923. nazivaju Trdinov vrh prema Janezu Trdini, književniku iz Mengeša. Stari naziv je puno stariji, a potječe od crkve Svete Jere iz 15. stoljeća, koja se nalazi sto metara od vrha na slovenskoj strani.

Tu je u blizini, izdaleka vidljiv, 80 metara visok telekomunikacijski toranj iz 1984., a na jugoistočnom vršiću je ograđena vojarna. U neposrednoj blizini tornja, a na međusobnom razmaku od 15 metara, nalaze se rimokatolička kapela Sv. Gere i grkokatolička kapela Sv. Ilije.

Poticaj za prvu planinarsku markaciju na Sv. Geru dao je Johannes Frischauf iz Graza, inicijator osnivanja Hrvatskog planinarskog društva (HPD, 1874.), nakon svog uspona 1889. godine. HPD je počeo organizirati izlete na Sv. Geru početkom 20. stoljeća, 1906. je tiskalo prvi vodič na tu goru, a poslije prvog svjetskog rata markiralo put od Samobora na Sv. Geru.

Nakon uređenja novog doma u Sekulićima (710 m.n.m.) i uspostavljanja Planinarskog puta Žumberkom (1990.) od strane PD “Trešnjevka – Monter gora postaje još otvorenija posjetiteljima.

 Planinarski putevi za Svetu Geru su:

Sošice – Sveta Gera (preko Boića) 2.15 h 

Sošice – Sveta Gera (preko Tratine) 2.30 h
Sekulići (pl. dom »Boris Farkaš«) – Sveta Gera 2 h 

Uobičajeno je na Svetu Geru ići iz Sošica, odakle postoje dvije varijante puta (preko Boića i preko Tratine). Varijanta preko Boića je nešto kraća, a spajaju se na Boljari. Prilaz iz sela Sekulića, gdje je pl. dom Boris Farkaš nešto je kraći, a uspon je lakši utoliko što markacija dijelom vodi po cesti.

Naš plan je uspon iz sela Sekulića.

Na vrhu Svete Gere nema čvrstog objekta osim omanjeg skloništa u kapelici, sve se odvija na otvorenom. Eventualno se može kupiti čaj,kuhano vino a suhu hranu ponesite sa sobom.

Na vrhu zna biti neugodno vjetrovito i hladno pa  treba imati zaštitu od vjetra. Planinarske staze dobro su označene.

Staza je srednje zahtjtvna i potrebna planinarska oprema.

Na izlet se ide autobusom. Polazak je u 7 sati ispred željezničkog kolodvora.

 

Odredište:  Sveta Gera
Datum izleta:  23.06.2013.
Mjesto okupljanja:  željeznički kolodvor u Sisku
Polazak:  07:00
Povratak:  
Oprema i dokumenti: Na vrhu zna biti neugodno vjetrovito i hladno pa  treba imati zaštitu od vjetra
Težina staze:  srednje zahtjevna

Okvirno vrijeme hodanja (u satima):

 4 h
Način prijevoza: autobus
Vodič, informacije i prijave:  Mira Kalezić 099 191 6097 

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image00002
Obavijesti

Snowdonia (Wales) 29.04-01.05.2017.

Prvi maj, produženi vikend i Nacionalni park Snowdonia

Rano ujutro krećemo iz Londona prema Walesu, a na putu do tamo želimo posjetiti Pontcysyllte Aqueduct (najstariji i najduži plovni akvadukt u Velikoj Britaniji, izgrađen početkom 19 stoljeća). 

 

 

CIJELI ČLANAK »