SNEŽNIK, Slovenija (05.04.2014.)

SNEŽNIK (1796 m) najviši je vrh Notranjske s kojeg se pružaju fantastični pogledi na sve strane svijeta. Jedan od najčešće korištenih prilaza Snežniku je iz doline Sviščaki, na rubu koje se nalazi planinarski dom na 1242m.Od tud do vrha treba oko 2 sata.

 Kamena ploča sa smjerokazima na vrhu Snežnika daje do znanja da se odavde pružaju predivni pogledi na Učku, Sisol, otoke Cres i Krk, planine Snježnik, Risnjak, Bjelolasicu i Klek, te slovenske vrhove Slavnik, Krn, Triglav, Ojstricu, Kum druge.

 

 Smjer: Sviščaki-Snežnik

Trajanje hoda: oko 4-5 sati

Težina puta: lagani označeni put

Visina ishodišta-Sviščaki: 1242m, Visinska razlika: 554m

Opis puta: Polazak iz Siska u 6h ujutro, vožnja Zagreb – Rijeka – Rupa – Ilirska Bistrica – Sviščaki

Na južnom rubu Slovenije iznad prostranih šuma diže se najviši izvanalpski vrh, Snežnik.Sa skoro 1800m nadmorske visine predstavlja granicu između Jadranskog mora i kontinenta. Zato je cijelo područje, kako to samo ime govori, bogato snijegom koji se zadržava sve do svibnja. U podnožju Snežnika, na Sviščakima, nalazi se planinarski dom i malo skijalište koje je ishodište naše ture. Snežnik se može uspoređivati sa alpskim vrhovima po panorami i vidicima za lijepih dana. Pogled seže od Kvarnerskih otoka i Velebita do Kamniških i Julijskih Alpi, pa čak i Dolomita. Ispod samog vrha Snežnika nalazi se planinarska kuća Draga Karolina, koja je opskrbljena jelom i pićem.

Način prijevoza: bus

Napomene:

  • na putu je snijeg od ishodišta do vrha
  • ponijeti opremu za zimu: gojzerice, gamaše,  štapove, rukavice,kapu, vjetrovku, termosicu…

 

Odredište: Snežnik, Slovenija
Datum izleta:  05.04..2014.
Mjesto okupljanja:  Željeznički kolidvor u Sisku
Polazak:  06:00
Povratak:  do 22:00
Oprema i dokumenti:  Standardna planinarska oprema, pl.iskaznica, osobna ili putovnica
Težina staze:  lagana

Okvirno vrijeme hodanja (u satima):

 4-5 sati
Način prijevoza:  autobus
Vodič, informacije i prijave:    Marija Medved, 098 465 726

 

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

IMG 0062
Obavijesti

Crikveničko vinodolskim stazama

Snijeg nas je zarobio. Gojzerice već žude za običnim kamenjarom, a srce i duša vapi za suncem. Idemo na more. Staze crikveničko-vinodolskog kraja već samim nazivima predstavljaju izazov: Staza valova, Staza krša i kuša, Staza litica, Zelena staza, Nebeska staza, Staza Rimljana, Staza degenije.

CIJELI ČLANAK »