Učka (12. i 13.03. 2016.)

Učka je najviša planina istarskog poluotoka u zapadnoj Hrvatskoj. Pruža se uzduž Opatijske rivijere. Učka, kao i Ćićarija, oduvijek je svojom ljepotom privlačila mnogobrojne izletnike i posjetitelje kojima je ova oaza zelenila i mira nudila bijeg iz gradske vreve i gužve. Njen najviši vrh Vojak visok je 1.396 m. (na vrhu vidikovca 1.400 m). Njegovo je tjeme golakamena glavica, na kojoj je razgledni toranj – vidikovac. S njega se pruža najljepši vidik u Istri. Za lijepa vremena vide se Istra, Riječki zaljev, sjeverni Jadran s otocima, Gorski kotar, Velebit, Ćićarija, Tršćanski zaljev, Julijske Alpe i Dolomiti u Italiji.

1.dan: Planirana ruta hodanja počinje u Mošćenicama, naselju koje je smješteno 250 m iznad morske razine. Put vodi kroz selo Mihani na visoravan Vela Ravan i vrhove Kremenjak i Brgud koji su nam prva odredišta. Dalje nastavljamo hrptom prema selu Mala Učka. Iz sela strmi put vodi prema sedlu pod Vojakom sa kojeg se može otići i na Suhi vrh(20 min). Sa vrha Vojak se spuštamo prema planinarskom domu Poklon gdje ćemo prespavati.

 

Vremenski(bez pauza): Mošćenice (2:30 h) Kremenjak (1 h) Brgud (1:30 h) Mala Učka (50 min)Sedlo pod Vojakom (20 min) Vojak (1:15 h) Poklon

2.dan: Put nas vodi od Poklona prema Vojaku. Nakon uživanja u jutarnjem pogledu s vrha, krećemo prema selu Mala Učka. Od sela idemo prema skloništu Babin grob i spuštamo se u Lovransku dragu. U L. Dragi ćemo obići šetnicu „Slap“. Nastavljamo sa spuštanjem prema krajnjem odredištu, Medveji.

Vremenski(bez pauza): Poklon (1.30 h) Vojak (1 h) Mala Učka (30 min) Babin grob (30 min) Lovranska draga (1 h) Medveja

Planirana ruta hodanja 1. dana je teška, dok je 2. dan srednje teška. U slučaju da se spava i u hotelu u Lovranu, planirane rute hodanja će se prilagoditi situaciji.

Smještaj je predviđen u planinarskom domu Poklon gdje nas čeka 14 ležaja. Ukoliko bude više od 14 prijavljenih, organiziran je smještaj i u hotelu u Lovranu(3-krevetne sobe). Cijena noćenja u pl. domu iznosi 60 kn dok u hotelu iznosi 116 kn.

Prehrana je u vlastitom aranžmanu, dostatna za dva dana.

Potrebna oprema su gojzerice, odjeća ovisno o vremenskoj prognozi, osobni dokumenti i planinarska iskaznica, vreća za spavanje.

 

Način prijevoza ovisi o broju planinara koji će se prijaviti. Prva opcija je vožnja autobusom, a druga automobilima. Ako će prijevoz biti autobusom, polazak je planiran u subotu u 5:30 sa trga u Petrinji, a u 5:45 sa željezničkog kolodvora u Sisku.

Uz prijavu obavezna je i uplata akontacije u iznosu od 100 kn.

Za više informacija obratite se organizatoru.

Organizator: Marko Kotaranin – 095 909 7245

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image52
Obavijesti

Sarajevo (30.09-02.10.2016.)

 Od 30.09.- 02.10.2016. boravili smo u Sarajevu na planiranom turističko planinarskom izletu. Uz odabir kružne staze planinara iz Sarajeva, koji su nam bili domaćini, popeli smo se na Trebević, upoznali Sarajevo i proveli ugodna dva i pol dana. Vrijeme nam je bilo naklonjeno, a kako slika govori više od riječi pogledajte galeriju.

CIJELI ČLANAK »
003 duga vožnja kaldrmom do sela Elli od kuda očinje uspon
Obavijesti

Šapat s planine (Ararat, Turska)

Jednog vrućeg lipanjskog dana 2018. godine u inboxu mi je osvanula poruka koja me je naročito obradovala. Moj prijatelj, lokalni planinski vodič s Ararata, javio mi je da je potvrđeno kako će Turska vlada ponovo dopustiti uspone na vrh od 18.07.2018.godine.

CIJELI ČLANAK »