Šatorina (30. kolovoz 2014.)

Šatorina je najviši vrh srednjeg Velebita. Prema putopisu Dragutina Hirtza, vrh je dobio ime po drvenom šatoru koji su ovdje podigli geodeti radi mjerenja, ali je ipak vjerojatnije da je ime nastalo zbog oblika brda, nalik šatoru. Sam se vrh sastoji od dvije travnate glavice, među kojima je malen dolac . Svojim prepoznatljivim izgledom Šatorina dominira nad dolinom Štirovače, poznatoj po prekrasnim crnogoričnim šumama. S vrha se pruža pogled na more i Velebit.

Na putu prema  Šatorini planira se posjetiti  Memorijalni centar „Nikola Tesla“ u Smiljanu.

 

PLAN HODANJA:

Štirovača (1100m) – Dokozina plan (1259m) – Šatorina (1622m) Prilaz iz Štirovače, preko Dokozine plane. Početak markacije je na mjestu u dolini Štirovače gdje se odvaja krak ceste za planu. Četvrt sata iznad Dokozina plana staza izlazi iz crnogorične u bukovu šumu i stalno se uspinjući stiže do spoja s markacijom od Premužićeve staze preko Ograđenice. Sljedećih 45′ blagim usponom u brojnim zavojima stiže se u pojas klekovine, nakon čega put izlazi na strme livade pod samim vrhom. Travnjakom se za još 10′, zavojem u obliku spirale koja ovija Šatorinu s desne strane, stiže do geodetskog stupa na vrhu.

Organizatori:  HPD Sisak i HPD Zrin Petrinja

Odredište:

Smiljan -Šatorina (1622), najviši vrh srednjeg Velebita
Datum izleta: 30.08.2014. (subota)
Mjesto okupljanja:

ispred željezničkog  kolodvor u Sisku i autobusno stajališta kod suda u Petrinji (Gajeva ulica)

Polazak:  6:00
Povratak: do 22:00
Oprema i dokumenti:

standardna planinarska oprema :čvrste gojzerice, odjeća u skladu s vremenskim prilikama, ponijeti zaštitu od sunca i kiše,  ponijeti min. 1,5L tekućine. Planinarski štapovi su preporučeni.

Težina staze: staza  blagog uspona, nije zahtjevna

Okvirno vrijeme hodanja (u satima):

 2:30 sati do vrha
Način prijevoza: Autobus
Vodič, informacije i prijave: 

Andrijano Kompasi, 0911015503 i  Jadranka Gabriša Perković, 098 764 167

Napomena: Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta obziromna objektivne okolnosti na terenu.


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image19
Obavijesti

Na Visočici, Panosu i Urljaju

 Dana 24.06.2016. god.četvoro planinara pohodilo je gospićku ljepoticu  Visočicu i Panos.  Izlet je organizirao i vodio Damir Vlahov –Geza.  Česti smo gosti tog prekrasnog kraja pa vjerujem da bi Aničin auto i bez njene pomoći  sam pronašao put iz Siska prema Baškim Oštarijama.

CIJELI ČLANAK »