Na Risnjaku i Snježniku (29.7.2020.)

Na izlet u taj prekrasan dio Gorskog kotara uputilo se 29.7. petero planinara našeg društva. Polazna točka za uspon bio je planinarski dom Sušak. Uspon nije zahtjevan. Do Schlosserovog doma na 1418. m.n/v. bilo nam je potrebno dva sata i trideset minuta laganog hoda. Staza prolazi većim dijelom šumom pa je prikladna za planinarenje i u ljetnim vrućim danima. Nije zahtjevna, dobro je markirana i proći je mogu i kondicijski slabiji planinari. Posebno je zadovoljstvo planinariti u miru i tišini, stazama okruženim prekrasnim stoljetnim šumama. Kod zatvorenog doma napravili smo kratku pauzu pa nastavili sa usponom. Do vrha nam je bilo potrebno još oko dvadeset minuta. Staza je zahtjevnija nego prvi dio do doma, ali je proći može svaki prosječan planinar. Vidici od doma, a posebno prilikom uspona i na samom vrhu su veličanstveni.

Svakom ponovnom dolasku na Risnjak veselim se jer je to susret sa starim dobrim prijateljima, a to je livada puna cvijeća, dom, poznate lijepe stijene i nezaboravni vidici. Prilikom spusta obradovala sam se runolistu, još jednom ukrasu Risnjaka. Nakon jednog sata spusta istom stazom kojom smo se uspinjali vratili smo se na cestu. Za nekoliko minuta hoda na desno odvaja se staza za Snježnik. Staza prolazi do samog vršnog dijela šumom. Nakon izlaska iz šume dolazi se na livade pa nakon toga na hrbat planine. Za uspon na Snježnik bilo nam je potrebno oko jedan sat i trideset minuta. Risnjak je lijep, ali Snježnik je još ljepši. Divan hrbat sa prekrasnim vidicima planina poklanja svima koji je posjete. Ukupno smo hodali oko šest sati.

Tekst: Vesna Šprajc    

Fotografije: Vesna i Siniša

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

IMG 0062
Obavijesti

Crikveničko vinodolskim stazama

Snijeg nas je zarobio. Gojzerice već žude za običnim kamenjarom, a srce i duša vapi za suncem. Idemo na more. Staze crikveničko-vinodolskog kraja već samim nazivima predstavljaju izazov: Staza valova, Staza krša i kuša, Staza litica, Zelena staza, Nebeska staza, Staza Rimljana, Staza degenije.

CIJELI ČLANAK »
bicikl
Izleti

„PLANINARSKA BICIKLIJADA“ , 12.04.2015.

12. travnja 2014. u sklopu održavanja Tragom prvog izleta HPD-a Sisak na Hrastovičku goru HPD Sisak organizira biciklističko planinarski izlet za svoje članove i goste.

Start sudionika na biciklima je u 9.00 h ispred Starog grada u Sisku.

Vozi se rutom Sisak (Stari grad) – Odra – Stara Drenčina – Vurot – Brest – Petrinja – Hrastovica (Crkva Sv. Bartola); oko 25km.

 

CIJELI ČLANAK »