Na Risnjaku i Snježniku (29.7.2020.)

Na izlet u taj prekrasan dio Gorskog kotara uputilo se 29.7. petero planinara našeg društva. Polazna točka za uspon bio je planinarski dom Sušak. Uspon nije zahtjevan. Do Schlosserovog doma na 1418. m.n/v. bilo nam je potrebno dva sata i trideset minuta laganog hoda. Staza prolazi većim dijelom šumom pa je prikladna za planinarenje i u ljetnim vrućim danima. Nije zahtjevna, dobro je markirana i proći je mogu i kondicijski slabiji planinari. Posebno je zadovoljstvo planinariti u miru i tišini, stazama okruženim prekrasnim stoljetnim šumama. Kod zatvorenog doma napravili smo kratku pauzu pa nastavili sa usponom. Do vrha nam je bilo potrebno još oko dvadeset minuta. Staza je zahtjevnija nego prvi dio do doma, ali je proći može svaki prosječan planinar. Vidici od doma, a posebno prilikom uspona i na samom vrhu su veličanstveni.

Svakom ponovnom dolasku na Risnjak veselim se jer je to susret sa starim dobrim prijateljima, a to je livada puna cvijeća, dom, poznate lijepe stijene i nezaboravni vidici. Prilikom spusta obradovala sam se runolistu, još jednom ukrasu Risnjaka. Nakon jednog sata spusta istom stazom kojom smo se uspinjali vratili smo se na cestu. Za nekoliko minuta hoda na desno odvaja se staza za Snježnik. Staza prolazi do samog vršnog dijela šumom. Nakon izlaska iz šume dolazi se na livade pa nakon toga na hrbat planine. Za uspon na Snježnik bilo nam je potrebno oko jedan sat i trideset minuta. Risnjak je lijep, ali Snježnik je još ljepši. Divan hrbat sa prekrasnim vidicima planina poklanja svima koji je posjete. Ukupno smo hodali oko šest sati.

Tekst: Vesna Šprajc    

Fotografije: Vesna i Siniša

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

132271857 409219873648006 1034417922743942503 n
Obavijesti

Svetom brdu na zimski solsticij

Zašto je baš Sveto brdo sveto za razliku od ostalih brda, gora i planina koje nemaju tako posvećen naziv? Potražila sam odgovor uoči svog drugog po redu pohoda na njegov vrh (1752 mnv), ali sam pronašla jedino u PDF-u dostupno izvješće, odnosno, digitalno prenesen članak iz časopisa u autorstvu nekog svećenika koji se povodom izleta tadašnjeg kardinala Kuharića, poneke časne sestre i općenito odabranih crkvenih predstavnika na upravo taj vrh Velebita, potrudio objasniti njegovo značenje.

CIJELI ČLANAK »