Radionica: Uvod u sportsko penjanje (18.9.2019.)

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a karakterizira je slobodno svladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje. Oprema se koristi za sprječavanje eventualnih padova.

Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je svladavanje što težih detalja stijene “slobodnim stilom”. Sportsko penjanje prakticira se na sportsko-penjačkim smjerovima, karakterističnim prvensteno po svojoj maloj dužini (8 – 50 metara) i unaprijed postavljenim sigurnim međuosiguranjima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smjerovi (kao i sportsko penjanje općenito) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smjerove.

Sudionici bi kroz program radionice stekli osnovna znanja o tehnikama penjanja, opremi i načinu osiguranja te bi bili u mogućnosti nastaviti se rekreativno baviti penjanjem.

Radionica bi se sastojala od uvodnog predavanja na temu opreme koje bi se održalo 18. rujna u prostorijama HPD Sisak. Potom bi slijedile tri pokazne vježbe na umjetnoj stijeni u penjačkoj dvorani Fothia zapad, a održavale bi se, početno s 10. rujnom pa sljedeća dva petka.

Nakon svladavanja osnova, održala bi se i jedna vježba na prirodnoj stijeni na nekim od obližnjih penjališta (neki od narednih vikenda).

Osnovna oprema za sportsko penjanje sastoji se od penjačica, penjačkog pojasa, vrećice sa magnezijem. Oprema se može kupiti u specijaliziranim trgovinama Kibuba, Iglu-sport, Decathlon, a može se i iznajmiti u penjačkoj dvorani Fothia po cijeni od 20kn penjačice, 20kn penjački pojas.

Dnevna karta u penjačkoj dvorani stoji 50 kn.

Radionicima je namijenjena polaznicima koji bi pokazali interes za rekreativno bavljenje penjanjem i želju za napredovanjem u tom sportu.

Broj polaznika ograničen je na četiri osobe zbog raspoložive količine opreme i instruktora.

Prijave i informacije: Matija Zaplatić (email: matija.zaplatic@gmail.com, mob: 099/478-6411 – Viber ili WhatsApp)


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image29
Obavijesti

ROMBON I MANGART, SLO (27-28.08.2016.)

– I? Kakav je plan?

– Prvi dan Rombon, drugi dan ćemo vidjeti. Možda Bavški Grintavec.

– A ako je Mangart blizu, možda via italiana?

– Nije loša ideja. Vidjet ćemo s ostalima. Ponesi šator, vreću za spavanje, opremu za ferratu, hranu i vodu za dva dana, ne znamo još gdje ćemo spavati. Možda kamp u Bovcu ili… Vidjet ćemo usput.

– Dogovoreno.

CIJELI ČLANAK »