Radionica: Uvod u sportsko penjanje (18.9.2019.)

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a karakterizira je slobodno svladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje. Oprema se koristi za sprječavanje eventualnih padova.

Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je svladavanje što težih detalja stijene “slobodnim stilom”. Sportsko penjanje prakticira se na sportsko-penjačkim smjerovima, karakterističnim prvensteno po svojoj maloj dužini (8 – 50 metara) i unaprijed postavljenim sigurnim međuosiguranjima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smjerovi (kao i sportsko penjanje općenito) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smjerove.

Sudionici bi kroz program radionice stekli osnovna znanja o tehnikama penjanja, opremi i načinu osiguranja te bi bili u mogućnosti nastaviti se rekreativno baviti penjanjem.

Radionica bi se sastojala od uvodnog predavanja na temu opreme koje bi se održalo 18. rujna u prostorijama HPD Sisak. Potom bi slijedile tri pokazne vježbe na umjetnoj stijeni u penjačkoj dvorani Fothia zapad, a održavale bi se, početno s 10. rujnom pa sljedeća dva petka.

Nakon svladavanja osnova, održala bi se i jedna vježba na prirodnoj stijeni na nekim od obližnjih penjališta (neki od narednih vikenda).

Osnovna oprema za sportsko penjanje sastoji se od penjačica, penjačkog pojasa, vrećice sa magnezijem. Oprema se može kupiti u specijaliziranim trgovinama Kibuba, Iglu-sport, Decathlon, a može se i iznajmiti u penjačkoj dvorani Fothia po cijeni od 20kn penjačice, 20kn penjački pojas.

Dnevna karta u penjačkoj dvorani stoji 50 kn.

Radionicima je namijenjena polaznicima koji bi pokazali interes za rekreativno bavljenje penjanjem i želju za napredovanjem u tom sportu.

Broj polaznika ograničen je na četiri osobe zbog raspoložive količine opreme i instruktora.

Prijave i informacije: Matija Zaplatić (email: matija.zaplatic@gmail.com, mob: 099/478-6411 – Viber ili WhatsApp)


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

IMG 6481
Obavijesti

Goletne rudine (8.2.2020.)

 Prema planu izleta, 8.2.2020. je održan izlet na Goletne rudine. Izletu se odazvalo 19 planinara HPD-a Sisak i PD-a Djed.

Iako je tek veljača, imali smo osjećaj da je proljetno vrijeme već debelo zakoračilo. Nakon okupljanja u Sisku, prva stanica nam je bila tradicionalno Tekija u H. Kostajnici, gdje smo se našli na kavi s prijateljima iz Kostajnice.

CIJELI ČLANAK »
Izvor Kupe
Izleti

Izvor Kupe (12.5.2018.)

Izvor Kupe zbog ljepote i divljine prirode na posjetitelja ostavlja snažan dojam koji se dugo pamti. Sam izvor nalazi se unutar granica Nacionalnoga parka Risnjak i stiješnjen je ispod stotinu metara visokih vertikalnih stijena. Ima izgled malog ovalnog jezerca dužine 200-ak metara i širine oko 50 metara. Jezerce je ispunjeno mirnom i bistrom vodom zelenkaste boje, a leži na 321 metara nadmorske visine.

CIJELI ČLANAK »