Čvrsnica (13. – 15.9.2019.)

Masiv Čvrsnice čine planiski hrbti (vijenci) Velika Čvrsnica i Vilinac te visoravni Velika Čvrsnica, Muarnica, Plasa i Mala Čvrsnica. Pored najvišeg vrha Pločnog postoji još pet vrhova preko 2000 m; Draga kosa 2217 m, Jelinak 2170 m, Kapci 2156 m, Ploča 2040 m i Veliki Vilinac 2113 m.

Hajdučka vrata ili Mijatov prolaz je prirodni fenomen na planini Čvrsnici, u Bosni i Hercegovini. Hajdučka se vrata nalaze na 2000 metara nadmorske visine iznad kanjona Dive Grabovice na istočnom dijelu Čvrsnice.

Polazak: u petak u 16:00 h sa željezničkog kolodvora u Sisku

Povratak: u nedjelju u kasnijim večernjim satima

PLAN

13.9. – Vožnja od Siska do Parka prirode Blidinje, smještaj u planinarski dom Orlova stina gdje ćemo biti sljedeće dvije noći, odmor.

14.9. – Početna točka uspona je u Velikoj Vitlenici do koje iz Risovca vodi makadam, pa ako bus neće moći idemo još sat pješice. Put nas vodi do Hajdučkih Vrata i jezera Crljenak i dalje prema pl. domu na Vilincu. Ovdje odmaramo koliko treba i dalje krećemo preko Velikog i Malog Vilinca do Risovca gdje nas čeka bus. Povratak u planinarski dom u ranim večermjim satima.

15.9. – Početna točka uspona je u području Masna Luka (Borićevac) gdje ostavljamo bus. Ovo je vrlo oštar i naporan uspon po sipini, do izlaska na vršni greben. Nakon izlaska na greben, ostaje kraći lagani uspon na vrh. Vrh je zauzet sa telekomunikacijskim objektom koji je čuvan od strane vojske. Iza građevine je izgrađen betonski geodetski stup na kojem je istaknuta nadmorska visina vrha. U objektu se nalaze planinarski žigovi. Nakon odmora i spuštamo se istim putem do Masne Luke.

Poslijepodne polazak za Sisak.

Dokumenti: Važeća putna isprava, zdravstvena i planinarska iskaznica

Prijevoz: Minibus (na bazi 30 ljudi prijevoz će koštati cca 300 – 400 kn)

Prehrana: U restoranu Hajdučke vrleti koji se nalazi nedaleko doma, na planinarenju iz ruksaka

Zahtjevnost izleta: prvi dan hodanja oko 9 sati s time da slabiji hodači mogu ići do Hajdučkih vrata i nazad. Drugi dan oko 8 sati hoda po strmijem terenu, a druga opcija je šetnja po Blidinju

Smještaj: Planinarski dom Orlova stina

Organizator: Marko Kotaranin (e-mail: marko.kotaranin@gmail.com) – preferirana komunikacija mailom ili na sastanku

Napomena: Detaljni konačni plan će biti predstavljen učesnicima izleta, a slijed aktivnosti je prilagodljiv, ovisno o vremenskim uvjetima


Odazivom na izlet, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje na istom, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima pravo izmjene programa izleta s obzirom na objektivne okolnosti na terenu. Odazivom na izlet, svaki pojedinac dozvoljava upotrebu osobnih fotografija nastalih tokom izleta na web i Facebook stranici HPD-a Sisak.

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image00016
Obavijesti

Snježna idila varaždinskih brega (24.2.2018.)

Dvadesetak planinara HPD-a Sisak odazvalo se pozivu PD Ravna Gora iz Varaždina na obilježavanje prvog izleta varaždinskih planinara održanog 29. veljače 1920. godine. Pohod je zamišljen kroz dvije ture, ali zbog zimskih uvjeta odrađena je jedna  kombinacija.

CIJELI ČLANAK »
40-IMG 4737
Obavijesti

Grintovec, Kočna

Dok sam se pripremao za svoj drugi posjet Kamniško – savinjskim alpama, površno sam pratio kako mediji već danima stvaraju paniku, zazivajući za vikend biblijsko nevrijeme i propast. Što bi tek rekli da su znali da se, baš taj vikend, nas sedmero sprema pohoditi  Alpe.

CIJELI ČLANAK »