Paški zubi, 15. prosinac 2013.

Nedeljno jutro započinjemo šetnjom kroz pustu Novalju i kavicom na rivi. Kombijem odlazimo do mjesta Metajna gdje počinje uspon bez staze i oznaka. Otok nam ubrzo pokazuje svoje oštre krške zube. Oprezno, ali sigurno napredujemo da bismo na vrhu bili nagrađeni predivnim pogledom na Velebit. Dok sjedimo na suncu i razgledavamo panoramu Velebita rađaju se želje da posjetimo vrhove kojima se divimo. Također, nabrajamo i vrhove koje smo posjetili i određujemo gdje se oni nalaze na panorami. Silazak je zahtjevan, jer je teren trusan i vrlo strm. Zaustavljamo se kod Paškog obeliska koji svojom visinom izaziva strahopoštovanje. Razmjenjujemo ideje o mogućem usponu, a poneki rade i prvih par koraka kako bi osjetili stijenu i traženje uporišta. Dalje se spuštamo u uzak, ali dubok Paški kanjon. Reljef zidova i podloge izaziva osjećaj boravka na nekom drugom planetu. Zastajemo i na obali kako bi osjetili more, te se vraćamo kombijem u Novalju na ručak.

Posljednji cilj nam je vrh sv. Vid. Uspon započinjemo u Dubravi markiranom i vrlo strmom stazom. Na  vrhu se nalazi ostatak kapele sv. Vid gdje radimo stanku i uživamo u pogledu, suncu i razgovoru. S vrha se pruža pogled na Paški zaljev, okolne otoke i Velebit. Spuštamo se lakšom stazom u Kolan gdje se ukrcavamo u kombi i vraćamo kući.

Devet planinara: Drago Jagarčec, Damir Matagić, Edin Zulić, Marijan Barić, Damir Novačić, Indira Kekić, Goran Kekić, Svjetlana Vujasin i Josip Kolak.

 

Autor: Josip Kolak

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image01
Obavijesti

33 žene na Hrastovici

4.ožujak, topao i sunčan dan, temperatura do 20oC. 33 razdragane žene iz HPD Siska i HPD Zrina kao i ljubiteljice prirode te profesionalni fotograf krenuli su na 1. pohod Žene u planini povodom 35.godišnjice Društva i Međunarodnog Dana žena.

CIJELI ČLANAK »
125430674 1957355894406620 4602336656442775008 n
Obavijesti

‘Prek Kolci’ do Hahlića

Trebao je ovo biti najprije izlet Vihoraškim putem na Bijele stijene pa usput provjeriti novobnovljeni dom u izvedbi arhitekta- planinara Ivana Juretića koji je osmislio divna drvena skloništa Ždrilo i Šugarska duliba, ali je pretežito kamena podloga puta što je valja većinom preskakivati i ispenjavati, u vremenskim uvjetima cjelotjedne magle i vlagom presvučenog kamenja ispala preriskantna i neugodna za dugotrajno hodanje.

CIJELI ČLANAK »