Paški zubi, 15. prosinac 2013.

Nije otok samo plaža,

pijesak, gužva i gnjavaža.

Navrh oštrih krških zuba

divan pogled svud se pruža...

DSC 0204A

Nedeljno jutro započinjemo šetnjom kroz pustu Novalju i kavicom na rivi. Kombijem odlazimo do mjesta Metajna gdje počinje uspon bez staze i oznaka. Otok nam ubrzo pokazuje svoje oštre krške zube. Oprezno, ali sigurno napredujemo da bismo na vrhu bili nagrađeni predivnim pogledom na Velebit. Dok sjedimo na suncu i razgledavamo panoramu Velebita rađaju se želje da posjetimo vrhove kojima se divimo. Također, nabrajamo i vrhove koje smo posjetili i određujemo gdje se oni nalaze na panorami. Silazak je zahtjevan, jer je teren trusan i vrlo strm. Zaustavljamo se kod Paškog obeliska koji svojom visinom izaziva strahopoštovanje. Razmjenjujemo ideje o mogućem usponu, a poneki rade i prvih par koraka kako bi osjetili stijenu i traženje uporišta. Dalje se spuštamo u uzak, ali dubok Paški kanjon. Reljef zidova i podloge izaziva osjećaj boravka na nekom drugom planetu. Zastajemo i na obali kako bi osjetili more, te se vraćamo kombijem u Novalju na ručak.

Posljednji cilj nam je vrh sv. Vid. Uspon započinjemo u Dubravi markiranom i vrlo strmom stazom. Na  vrhu se nalazi ostatak kapele sv. Vid gdje radimo stanku i uživamo u pogledu, suncu i razgovoru. S vrha se pruža pogled na Paški zaljev, okolne otoke i Velebit. Spuštamo se lakšom stazom u Kolan gdje se ukrcavamo u kombi i vraćamo kući.

Devet planinara: Drago Jagarčec, Damir Matagić, Edin Zulić, Marijan Barić, Damir Novačić, Indira Kekić, Goran Kekić, Svjetlana Vujasin i Josip Kolak.

 

Autor: Josip Kolak

 

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email