Paški zubi, 15. prosinac 2013.

Nedeljno jutro započinjemo šetnjom kroz pustu Novalju i kavicom na rivi. Kombijem odlazimo do mjesta Metajna gdje počinje uspon bez staze i oznaka. Otok nam ubrzo pokazuje svoje oštre krške zube. Oprezno, ali sigurno napredujemo da bismo na vrhu bili nagrađeni predivnim pogledom na Velebit. Dok sjedimo na suncu i razgledavamo panoramu Velebita rađaju se želje da posjetimo vrhove kojima se divimo. Također, nabrajamo i vrhove koje smo posjetili i određujemo gdje se oni nalaze na panorami. Silazak je zahtjevan, jer je teren trusan i vrlo strm. Zaustavljamo se kod Paškog obeliska koji svojom visinom izaziva strahopoštovanje. Razmjenjujemo ideje o mogućem usponu, a poneki rade i prvih par koraka kako bi osjetili stijenu i traženje uporišta. Dalje se spuštamo u uzak, ali dubok Paški kanjon. Reljef zidova i podloge izaziva osjećaj boravka na nekom drugom planetu. Zastajemo i na obali kako bi osjetili more, te se vraćamo kombijem u Novalju na ručak.

Posljednji cilj nam je vrh sv. Vid. Uspon započinjemo u Dubravi markiranom i vrlo strmom stazom. Na  vrhu se nalazi ostatak kapele sv. Vid gdje radimo stanku i uživamo u pogledu, suncu i razgovoru. S vrha se pruža pogled na Paški zaljev, okolne otoke i Velebit. Spuštamo se lakšom stazom u Kolan gdje se ukrcavamo u kombi i vraćamo kući.

Devet planinara: Drago Jagarčec, Damir Matagić, Edin Zulić, Marijan Barić, Damir Novačić, Indira Kekić, Goran Kekić, Svjetlana Vujasin i Josip Kolak.

 

Autor: Josip Kolak

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

NOVA039
Obavijesti

Doček Nove godine na Oltarima

Novu godinu već tradicionalno planinari HPD Sisak čekaju na Sjevernom Velebitu u planinarskoj kući Oltari. Tako je i ovu, 2013. godinu mala ekipa od nas 16 dočekala planinareći i družeći se u planini. Dolazak na Oltare nije bio planiran u određeno vrijeme, već kako je kome odgovaralo.

CIJELI ČLANAK »
magla
Obavijesti

Magla svuda, magla oko nas…

Volim Hrastovicu, a voli i ona mene. Kada joj stignem u posjetu poželi mi dobrodošlicu, šapatom u krošnjama visokih stabala, cvrkutom ptica ili mirom i tišinom kada je obavijena maglom i spava zimski san.

CIJELI ČLANAK »