Tehnika mrava, 14. prosinac 2013.

U maglovito i hladno subotnje jutro kombijem smo krenuli na avanturistički pohod. Tek prelaskom preko Vratnika dočekuje nas sunce. Kombi ostavljamo na magistrali, prije Stinice, na mjestu gdje je nekad prolazila žičara. Silazimo u kanjon Ognjenova draga, gdje započinje naš pohod dok se s desne strane uzdižu stupovi žičare. Već na samom početku postaje jasno da će uspon biti težak i tehnički zahtjevan.  Kamenje je mokro i sklisko, na mjestima skriveno lišćem i granjem, a nailazimo i na dijelove žičare. Svaki korak treba biti odmjeren i siguran da bi se savladale prepreke. Provlačimo se kroz raslinje, te se penjemo po stijenama, ponegdje i bršljanu. Nema označene i osigurane staze, te pri penjanju do izražaja dolazi kreativnost pojedinca.

Ubrzo nam kanjon pokazuje da ga možemo pobijediti samo timskim radom. Naime, pred nama se pojavljuje prva od nekoliko vertikala, visokih oko 7 metara. Preko ruku, ramena, povremeno i glave prvih dvoje, troje se penje i postavlja osiguranje kako bi podigli ruksake i omogućili ostalima lakši i sigurniji uspon.

 Bez klinova i sajli,

tehikom koju koriste mravi,

jedan drugom na glavi

prkosimo vertikali…

Kanjon završava nedaleko od napuštene pretovarne stanice žičare gdje radimo stanku za ručak. Dan je divan, uživamo u suncu i pogledu na otoke, obalu i Velebit. Uspon dalje kreće makadamom koji se spaja s markiranom stazom Jablanac – Alan. Njom se spuštamo do magistrale, te žurno nastavljamo do kombija kako bismo uhvatili trajekt za otok Pag.

Po dolasku u Novalju, umorni, ali zadovoljni postignutim, nastavljamo druženje do kasno u noć. Atmosfera u grupi je odlična, no pored smijeha i šale, osjeti se još nešto. Osjeti se ponos, ali ne na vlastiti uspjeh, nego na ostale članove grupe. Današnja avantura nas je dodatno povezala i zbližila. U saznanju da je svatko od nas spreman podmetnuti leđa i dati svoj doprinos kako bi se ostvarili postavljeni ciljevi, odlazimo na počinak i veselimo se nastavku.

 Devet planinara: Drago Jagarčec, Damir Matagić, Edin Zulić, Marijan Barić, Damir Novačić, Indira Kekić, Goran Kekić, Svjetlana Vujasin i Josip Kolak.


Autori: Svjetlana Vujasin & Josip Kolak

 

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

martinscak
Izleti

Vinica – Martinščak (17.04.2016.)

MARTINŠČAK je osamljen stožast brijeg (346 m) povrh rijeke Korane, jugozapadno od Karlovca. Vrh je lijepa livada s kapelom sv. Martina sagrađenom 1936. godine na mjestu starije crkve. VINICA je niska šumovita gorska kosa sa svih strana okružena brežuljkastim pejzažom. Vršna točka (321 m) je malena čistina okružena šumom. Nadomak vrha Vinice je planinarska kuća Mladen Polović o kojoj brine HPD Vinica iz Duge Rese.

 

Plan izleta:

 17. travanj 2016. (nedjelja) – polazak sa željezničkog kolodvora Sisak u 7 sati

Očekuje se dolazak u Dugu Resu oko 9:00 sati (nogometno igralište)

Okupljanje kod planinarskog doma Mladen Polović (30 – 40 minuta hoda od nogometnog igrališta)

Početak pohoda u 10 sati, do Vinice 10 do 15 minuta

Vinica – Martinščak: 2,5 sata laganog hoda

Povratak – dvije mogućnosti:

Martinščak – Vinica – Mala Švarča (čeka autobus): 3 – 3,5 sata

Martinščak  – Ladvenjak: 30 – 40 minuta laganog hoda.

Povratak u Sisak oko 18 sati.

Organizator izleta: Ljubica Matijašević, 091 563 2075

CIJELI ČLANAK »
Image19
Obavijesti

Razor (2601m)

Nakon uspješno savladanog Cjajnika i Košutnikturna krenuli smo u trodnevni pohod Julijskim Alpama. Naš cilj su bile dvije pomalo tajanstvene i izuzetno moćne slovenska planine: Razor i Škrlatica.


CIJELI ČLANAK »