Sreća prati hrabre

U sklopu plana programa Opće planinarske škole HPD-a Sisak, ovaj vikend smo proveli na „našem“ terenu, Sjevernom Velebitu. Unatoč iznimno nepovoljnoj prognozi, čak 38 planinara se odazvalo na izlet. Jedina osoba koja je htjela odustati zbog vremena bio je Ivek (vozač), no budući da niti jedan planinar nije odustao, brzo smo riješili sve dileme.

Polazak je bio u 6 ujutro sa željezničkog kolodvora u Sisku, a putem nam se priključilo još nekoliko planinara. Jedan od njih je i bio Mato, planinar iz Ivanca, koji je odlučio proći Velebit od Vratnika do Paklenice u 7 dana, tako da smo mu pravili društvo prva dva dana, do Rosijeve kolibe.

U 9:30 h smo došli na Vratnik koji nam je bio polazište za hodanje. Već tamo su nas dočekali lijepi pogledi na more prema otocima Krku i Prviću. Napravili smo zajedničku fotografiju te se uputili prema prvom odredištu, vrhu Jadićeva plan. Usput smo stali na nekoliko mjesta s panoramskim pogledima, a prvu dužu pauzu smo napravili na livadi ispred Jadićeva plana. Jedna grupa se uputila k vrhu, dok su ostali nastavili dalje. Do Oltara stižemo oko 17:30, gdje su nas Vesna i Slavko, naši domaćini na kući ovog vikenda, dočekali s čajem i kavom. Ubrzo smo odradili i jedini formalni dio izleta, podjelu diploma.

Po dogovoru za večeru, od kuće smo ponesli meso i povrće za roštiljanje, a usput smo nabrali i vrganje, tako da smo večer dočekali uz roštilj izmjenjujući se za pečenje, i u obilnoj gozbi. Po tradiciji boravka na Oltarima, 15-ak planinara je u „ponoć“ otišlo na vidikovac s kojeg su se u daljini vidjela svjetla Rijeke, Baške na Krku i ostalih mjesta. Legenda kruži da su se poslije neki okupali i u susjedovom bazenu. 😉

Drugi dan je buđenje bilo već oko 6, tako da se krene na vrijeme i iskoristi dan. Pokupili smo sve stvari iz kuće, počistili ju i autobusom se zaputili na parkiralište ispod Zavižana, usput stajući samo na Babić Sići da kupimo ulaznice za Nacionalni park. U 9:30 smo krenuli s hodanjem. Gotovo svi smo se zaputili na Premužićevu stazu, dok se nekoliko planinara zaputilo na laganu šetnju oko planinarskog doma Zavižan. Školarcima je ovo bio prvi pohod Premužićevom stazom, tako da se moglo vidjeti oduševljenje ambijentom. Naravno, i nama koji smo preko 10 puta hodali samo ovim dijelom, nije bilo manje uzbudljivo! Do Rosijevog skloništa smo došli relativno rano, tako da smo imali više vremena za izležavanje i marendu, a na povratku smo ispenjali i vrh Gromovaču. Za kraj planinarskog dijela, nezaobilazno Velebitsko pivo na Zavižanu!

Šlag na tortu ovog uspješnog izleta i planinarske škole, bilo je kupanje u moru u Sv. Jurju. Osvježeni i zadovoljni, za Sisak krećemo u 18 h, i zahvaljujući kašnjenju koncerta, čak smo stigli na koncert Bebeka! 🙂

Hvala svima koji su doprinijeli da izlet bude uspješan, i naravno, školarcima na sudjelovanju i dobrom društvu na ovom izletu i cijeloj Općoj planinarskoj školi HPD-a Siska. Do sljedećeg druženja!

Tekst: Marko Kotaranin

Fotografije: Tanja Drešar

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

162046671 10157645243191106 2114444004901855781 o
Obavijesti

Na Hrastovici

Dvaput u životu doživjela sam akutni napadaj psovanja. Onako, kao da mi je zloduh zaposjeo um i tijelo. Iz nekog kutka svijesti nemoćno sam svjedočila kako mi iz usta izljeću psovke za koje bih se mogla zakleti da prethodno nisam niti znala da postoje.

CIJELI ČLANAK »