KRN I KRNSKA JEZERA – (16.-17.9.)

Krn (2.244 m) je smješten na jugozapadnom dijelu Julijskih Alpa i najviši je vrh Krnskog gorja. Iako svojom visinom ne odaje impresivan dojam, pogledi su itekako impresivni, s jedne strane na Julijske Alpe i Triglav koje izgledaju kao na dlanu, a s druge prema moru.
U podnožju Krna nalazi se Krnsko jezero koje je najveće slovensko ledenjačko jezero. U blizini jezera smješten je i Dom pri Krnskih jezerih u kojem je planirano noćenje.
U blizini Krna nalaze se i nešto niži vrhovi Batognica i Vrh nad Peski koji su bili poprište krvavih bitki I. svjetskog rata, pa ima puno vidljivih ostataka iz tog razdoblja.
Subota:
Polazak iz Siska kod Lidla u 5:00. Usputno stajanje za kavu i planirani dolazak do doma Klementina Juga u Lepeni oko 10:00 sati (vožnja od Jesenica prema Kranjskoj gori u smjeru Tarvisia, nakon toga smjer Boveca te Lepene)
Polazak na hodanje od parkirališta ispred Doma (700 m). Uspon do doma pri Krnskih jezerih (1.385 m) traje oko 2 sata. Staza je lagana i tehnički nezahtjevna. Po dolasku u dom slijedi odmor i ostavljanje viška stvari. Kod doma postoji izvor pitke vode.
Nastavljamo s usponom na Krn (2.244 m). Uspon traje cca 3 h, spust 2-2:30 sata. Pod vrhom se nalazi planinarsko sklonište Gomirščkovo zavetišće na kojem je moguće okrijepiti se (ako će raditi, provjerimo).
Pri silasku se još može skrenuti na obližnji vrh Batognicu (2.164 m) uz dodatnih 30-45 min te Vrh nad Peski (2176 m) uz također dodatnih 30-45 min. Ovisno o raspoloženju.
NAPOMENA: od doma pri Krnskih jezerih prema vrhu Krna se ide istom stazom gore-dolje, te ukoliko netko nije spreman za uspon do vrha, može odustati te uživati uz Krnsko jezero
Nedjelja:
Za hodače s voljom i dobrom kondicijom, moguć je uspon na obližnji vrh Velika baba (2.016 mnm) u trajanju od 2:30 – 3 sata i povratak u dom. Polazak s doma za one koji idu na vrh je u 7:30 sati.
Ostatak se lagano razbuđuje, te se do 10:00 sati kreće sa spustom prema autima.
Autima se vozimo 10 minuta do kupališta na Malim koritima Soče, te ćemo se malo osvježiti i prošetati uz rijeku. Ukoliko vrijeme ne bude dopuštalo kupanje, odlazimo na šetnju uz Lago di Fusine.
Planirani polazak kući kasnije poslijepodne.
Oprema:
Navečer i ujutro je friško te se treba u skladu s time opremiti. Kratki i dugi rukav, deblji flis ili tanja pernata jakna, jakna za vjetar/kišu. Zimska kapa i rukavice. Zaštita od sunca.
Aktivno rublje, rezervna roba.
Higijenske potrepštine, vlažne maramice.
Osobna iskaznica za prijavu i planinarska iskaznica obavezno za ostvarivanje popusta.
Kupaći i ručnik u autu za potencijalno kupanje u ledenoj Soči 😊
Hrana i piće:
Dom je opremljen hranom i pićem, no mi ćemo veći dio dana provesti na hodanju. Dodatno ćemo provjeriti radi li dom na vrhu Krna. Na trećini puta imamo i izvor vode, pa ne morate nositi previše tekućine na leđima do doma.
Troškovi:
Troškovi prijevoza po autu cca 100 €
Noćenje: 23 € (21 noćenje u 4 krevetnoj sobi plus 2 € taksa) za članove planinarskih društava. Posteljina je dodatnih 5 €
Prijava za izlet:
Na sastanku društva ili putem telefona (0959097245) uz akontaciju od 20 €
Organizator: Marko Kotaranin

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

visevnik bled 00
Izleti

Viševnik i Bled (18.5.2019.)

Viševnik je jedan od najposjećenih vrhova u Sloveniji koji se nalazi na visini iznad 2.000 metara. Razlog posjećenosti leži u (relativno) jednostavnom pristupu vrhu te brojnim stazama koje vode do vrha s kojega se pruža lijep pogled na većinu najviših vrhova Julijskih Alpi.

CIJELI ČLANAK »