KRK – 2. izlet Opće planinarske škole

Kao i obično, zainteresiranost za izlet je bila ogromna. Od 41. školarca, 24 su se odazvala izletu i u pratnji “nas” 51 planinar. Ukupno 75 planinara u 2 autobusa.

Polazak je bio u 5:30 h ispred željezničkog kolodvora u Sisku. Prvo stajanje smo imali već u Žažini na Oktanu kada nam je pukla cijev od hlađenja na autobusu. Sva sreća pa je vozač drugog autobusa majstor koji je uspio sanirati kvar u 45 min. Nakon što smo pokupili planinare u Zagrebu, radimo “prave” pauze, svaki autobus na svom odmaralištu da ne stvorimo veliku gužvu, te oko 10 h stižemo u Dragu Bašćansku.

Tu smo se podijelili jer je voditelj polaznike škole odlučio voditi na Obzovu, dok se polovica ostalih planinara odlučila na razne kombinacije, pa su osim Obzove prošli kanjon Velu Vrženicu, posjetili Mjesečev plato, Velu i Malu luku, osvojili vrh Diviška te jednostavno uživali u lijepom danu posvuda.

Grupa koja je krenula prema Obzovi je započela s hodanjem iz Drage Bašćanske, prošla kroz zaseok Dobrć te kroz kanjon i preko Lokve Plakara došla do vrha Obzova. Zbog vjetra se nije previše zadržavalo na vrhu nego se zaklon za dužu pauzu potražio kod pastirskih nastambi ispod vrha Zminja. Hodanjem po hrptu smo cijelim putem uživali u pogledu prema Baškoj, moru i otocima, te prema priobalnim planinama. Prošli smo prijevoj Vratudih te hodali sve do Ljubimera koji se nalazi blizu prijevoja Vraca na samom kraju otoka. Do mora smo se već izmoreni od hodanja po teškom terenu spustili siparom do velog Gradaca. Uslijedilo je zasluženo opuštanje u kafićma u centru Baške.

Polazak kući je trebao biti u 18 h, no zbog novog problema autobusa, ovaj puta s vratima, smo još 45 minuta pričekali s polaskom.

Bez obzira na male probleme u prijevozu, to nam nije pokvarilo onaj najbitniji dio, planinarski! Zadovoljni se vraćamo kućama, već planirajući izlet na Krk za sljedeću godinu.

Autor teksta: Marko Kotaranin


Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

lipa
Izleti

Istočna Medvednica: Gorščica i Lipa (26.1.2019.)

Uputiti ćemo se na istočni krak Medvednice, stazama koje su manje utabane od dobro nam znanih sljemenskih. Iz Vidovca ćemo se popeti do proplanka i lugarnice na Gorščici. Nakon kraće okrijepe, nastaviti ćemo hrptom Medvednice uz spektakularne poglede, do doma Lipa na vrhu Rog. U domu je predviđena duža pauza za ručak. S Lipe ćemo se spustiti u selo Planina Donja, gdje će nas čekati autobus za povratak kući.

CIJELI ČLANAK »