Žumberak – čarobni kutak nadomak Zagreba

Nedjeljko je bio iskreni i vjerni prijatelj i ljubitelj prirode, volio je istraživati i obilježavati nove staze. Na njegovu inicijativu obilježena je kružna staza od Medven Drage preko Vlašić brda do Kostanjevca, a ekološko društvo Žumberak čiji je Nedjeljko također bio član, njemu u čast, imenovao je tu stazu, prozvavši je „ Nedjeljkovom odnosno Balogovom stazom“.

 Ljepota ovog područja je baš u bogatstvu kontrasta. Na žumberačkim visoravnima ljudi žive u naseljima od 600 do 700 m nadmorske visine, dok su pristupni nizinski dijelovi ovog područja smješteni uz idilična vodotočja, največim dijelom u razvedenoj dolini riječice Kupčine. Njen tok, od izvora nedaleko Sošica do naselja Krašić, daje ovom kraju posebnu slikovitost i šarm.

Dolazimo u Medven Dragu do kurije obitelji Medven. To je stambeno – gospodarsko imanje jedne od nekad najbogatijih obitelji žumberačko-krašičkog kraja još iz 1868 g. Dočekuje nas vlasnik kurije, vrlo simpatičan, uvijek vedro raspoložen i pravi domaćin gospodin Milivoj Medven. S ponosom nas ukratko upoznaje sa imovinom svojih predaka, koju brižno čuva i održava. Drži se stare izreke „Nek nam ne pogine, kaj je naše od starine“.

Obitelj Medven je jedna od danas rijetkih obitelji, koja s toliko ljubavi njeguje kulturnu i povijesnu baštinu žumberačkog kraja, kroz pisane dokumente, knjige i usmenu predaju, te mnoštvo starih sačuvanih predmeta.

 Uz slikoviti slap i tok riječice Kupčine u Čunkovoj Dragi u blizini kurije, obnovljen je mlin-vodenica Medven, star oko 200 godina kao i dio unutrašnjosti mlina, te se i danas u njemu melje kukuruzno brašno.

 Godinama se posjećujemo i kao članovi Ekološkog društva Žumberak i veselimo se našim susretima.

Pokraj kurije Medven započinje Nedjeljkova staza blažim usponom i nastavlja se ravno kroz šumu, te spuštajući se, vodi prema mjestu Kostanjevcu. Planinarska staza prolazi kroz lijepe i slikovite predjele, te su vidici bili dobri iako je bilo oblačno vrijeme. U Kostanjevcu smo imali duži odmor uz ribogojilište pastrve, u okruženju bujne i raskošne prirode. Odmor za srce i dušu.

Obzirom na dobro vrijeme i još bolje raspoloženje otišli smo do zloglasne jame Jazovka, grobnice u kojoj su sredinom 1945. godine na okrutan način skončali bolesni hrvatski vojnici, pokupljeni iz zagrebačkih bolnica. Nedaleko Jazovke navratili smo do raskošnog slapa Sopot, koji se nalazi na vrlo atraktivnom mjestu u divljoj i izazovnoj prirodi, a obrušava se sa visoke stijene, stvarajući snažan šum koji narušava mir i tišinu prirode, raspršujući se u tisuću kapljica i u potočić koji nastavlja slabijim šumom dalje.

Obogaćeni još jednim romantičnim prizorom vraćamo se kući. Ovim smo izletom odali poštovanje našem preminulom planinaru Nedjeljku Balog, kojem smo zapalili svijeće u kapelici kraj puta i obnovili sjećanja na lijepe i ugodno provedene trenutke za vrijeme naših druženja.

 Ivanka Marić

  

 

Podijeli ovaj post:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Slične novosti

image00011
Obavijesti

Triglav čez Plamenice (26.8. – 27.8.2017.))

Od Aljaža do Aljaža

ili kako su mase zavoljele volšebnog[1] Gazdu

(26.8. – 27.8.2017.)

 

         Nakon svega tri sata tankog sna, troje planinara uputilo se oko 03:00 sata ujutro 26.8.2017. u Julijske Alpe s ciljem da se preko Plemenica (Bamberg) uspnu na vrh najviše slovenske planine – Triglav.[1] vȍlšēban prid. odr. -bnī; koji je čudotvoran; magičan, tajanstven, natprirodan

CIJELI ČLANAK »
PC010040
Obavijesti

Izlet s prijateljima

Dugogodišnja suradnja između HPD Kapela i HPD Sisak uz pridruživanje HPD Zrin zadnjih godina, rezultirala je još jednim provedenim danom u prirodi.  U nedjelju 1. prosinca 2013. odradili smo tradicionalni izlet Planinarenje s prijateljima u organizaciji HPD Kapela odnosno njihove vodičice Jagode Šantić koja je okupila ekipu iz Zagreba. 

CIJELI ČLANAK »