Lisca (17.04.2017.)

Sunčani ponedjeljak devet planinara odlučilo je provesti na zanimljivoj ferati u slovenskom gorju - na Lisci. Uspon po stazi koju smo odabrali ne traje duže od sat vremena i idealan je za malo adrenalinskih aktivnosti. 

lisca 00014

Smjer ferate označen je kao iznimno zahtjevan označeni put, a visinska razlika koju je potrebno savladati na ferati iznosi 123 metra i sastoji se od pet dionica prosječne težine B/C, dok je posljednja etapa težine D/E. Ferata je najvećim dijelom dobro osigurana metalnim nožištima, klinovima pričvršćenim na stijenu i čeličnim sajlama, no na pojedinim dijelovima dobro bi došao koji klin više.

Ferata završava na 948 metara visine na Tončkovom domu sa kojega se pruža prekrasan pogled na Julijske Alpe, Karavanke, Kamniško Savinjske Alpe, Zagreb i okolna brda. Oko Tončkovog doma sve vrvi od ljudi, a osim penjanja i planinarenja moguće je uživati i u drugim aktivnostima, poput paraglajdinga, biciklizma, nogometa, košarke, roštiljanja, izležavanja na travi i sl.

Izlet smo zaokružili posjetom starom gradu Sevnici, koji je smješten na brdu iznad stare gradske jezgre, a na kraju izleta počastili smo se ukusnim kolačima te su neki isprobali čuvenu tortu Melanija.

Izletu su prisustvovali: Jasminka, Irena, Ljiljana, Maja, Ognjen, Danijel, Dino, Željko i Jasmina.

Napisala: Jasmina Fijačko


Facebook
Twitter
WhatsApp
LinkedIn
Email